Asa a fost sa fie - este o expresie uzitata atunci cind dispare un om sau ni se intimpla o nenorocire. Este si mai des folosita de cei care ar trebui sa dea o explicatie, dar nu o au.

Ma cuprinde spaima in momentul in care vad ca lucrurile pe care le-ai neglijat din lipsa de timp sau de bani se intorc impotriva ta. Ma gindesc cu durere la parintii care la aceasta ora privesc disperati cum fetita lor, in virsta de doar 8 ani, se zbate intre viata si moarte.

Copilul oricaruia dintre noi putea fi acolo, dar li s-a intimplat lor. Si toate aste pentru ce? Pentru ca vintul a desprins o bucata din acoperisul unui bloc, iar acum un copil sufera... Deocamdata acestea sint datele problemei.

Nu exista un vinovat si nici macar nu se contureaza vreunul, singura pe care se arunca vina este vijelia. Ne gasim in fata unei situatii extrem de sensibile, vorbim de un bloc la care a expirat termenul de garantie al lucrarii de consolidare a acoperisului casei liftului. Administratorul astepta timpul cald pentru a-l reface. Cel care a facut acoperisul s-a spalat pe miini si, chiar daca lucrarea mai era in garantie, nu raspundea, fiind vorba de vijelie.

Constructorul a scris negru pe alb in contract ca, in cazul unor calamitati naturale precum vijelia, grindina sau cutremurul, garantia nu mai are valabilitate. Administratorul a spus ca nu se simte vinovat sub nici o forma pentru ca el si-a facut datoria, a facut o lucrare, a semnat pentru ceea ce a primit si urma sa faca alta, in rest a fost doar mina destinului.

Noi insine sintem in aceeasi situatie. Cite blocuri din Galati nu se afla in aceeasi situatie cu G6, locul accidentului? Citor blocuri din urbea noastra nu le pica bucati de caramida din fatada? Oricine se poate trezi cu o piatra in cap desprinsa de mina destinului dintr-o cladire si nimeni nu va raspunde, dar mai ales nimeni nu se va simti vinovat.

Ma uit la “rudele” noastre civilizate si vad cum avocatii traiesc din astfel de incidente si asta pentru ca exista o legislatie bine pusa la punct care prevede si reglementeaza orice situatie care s-ar putea ivi si mai ales lasa posibilitatea celui lezat de a cistiga sume frumusele de pe urma celui care a gresit.

Acelea insa sint locuri in care oamenii nu accepta cu usurinta scuza “asa a fost sa fie”, la noi nu exista nimic si nici nu se fac eforturi in acest sens.

Probabil ca este nevoie de mai multe accidente de acest gen pentru ca sa se intimple ceva. Vorba cuiva, daca America este tara tuturor posibilitatilor, Romania este locul in care orice este posibil.