Despre aceia care astazi fac spume la gura urland pe toate drumurile pentru calcarea in picioare a icoanelor si a insemnelor religioase, un profesor doctor in medicina spunea zilelele trecute ca cei care au cerut inlaturarea simbolurilor religioase din scoli "nu sunt nici evrei, nici islamici, nici de alta religie. Ei sunt pur si simplu antihristii".
Se pare ca problemele psihice ale unui asemenea antihrist sunt contagioase, afectand si mintile altora asemenea lui, care au ceva mai multa putere de decizie. Recomandarea cu titlu imperativ facuta de seful Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii Ministerului Invatamantului frizeaza lumea nevrotico-absurda a scrierilor lui Kafka. O fi avand Domnia Sa nume care nu suna neaos romaneste, dar ceea ce a putut debita este antiromanesc total. Antiromanesc, anticrestin, antiuman la urma urmelor, pentru ca, vrea sau nu vrea Domnia Sa, omul este o creatie a divinitatii, de orice religie ar fi, de orice nationalitate, culoare, rasa sau sex, orientare sexuala sau spirituala. Chiar si Domnia Sa si hulitorul sau tovaras profesor de filosofie marxista de la Buzau, cu sau fara voia lor, tot de acolo se trag, avand aceeasi origine divina. Dar peste ei au dat scanteile negre ale diavolului a carui vocatie este hulirea celui care ne-a creat. Punandu-se in slujba lui, reactioneaza precum posedatii adusi la exorcizare.
Reactia acestora in fata crucii sau a icoanelor este un fenomen de o violenta unica. Cu o voce demonica, ce nu pare sa le apartina, rag si urla, hulind icoanele sau crucifixul, strigand in acelasi timp ca acestea le ard trupul. Diferenta prea mare nu e! Numai ca acei posedati de diavol incearca sa se impotriveasca actiunii acestuia, pe cand cei in cauza au acceptat de bunavoie pactul cu Intunecatul. Pe de alta parte, reactia adevaratei Societati Civile romanesti a fost una exemplara de aceasta data. Incepand de la istorici, medici, ingineri, oameni de cultura si in primul rand profesorii si sindicalistii din invatamant, au facut front comun in fata paganilor.
Spunea un lider din sindicatul dascalimii ca, daca se va lua vreo masura aberanta in acest caz, atunci profesorii si parintii vor construi capele langa fiecare scoala. Oricum, in Moldova troitele vegheaza fiecare rascruce si fantana. Nu e greu sa fie plasate chiar in curtea scolilor. Dar cei de la tara au o vorba: "Nu poti opri nebunii sa bodoganeasca si cainii sa latre la luna!".