Dupa povestea cu final nefericit pentru presedintele Organizatiei Judetene a PD Galati, circul in care presedintele Basescu joaca rolul unui regizor al farselor continua. Daca arunci o privire retrospectiva asupra a ceea ce s-a intimplat anul acesta cu reprezentantii Galatiului in Guvernul Tariceanu nu poti vedea decit un lung sir de compromiteri.

Nu trebuie decit sa ne amintim episodul in care fostul vicepresedinte al CJ, liberalul Victor Paul Dobre, ajuns intre timp secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, era propus pentru functia de ministru responsabil pentru Relatia cu Parlamentul. Episodul se finaliza cu refuzul presedintelui Basescu de a accepta nominalizarea liberalilor, fapt care a reprezentat momentul acutizarii relatiilor dintre cele doua palate.

Compromiterea lui Victor Paul Dobre a fost urmata de episodul razbunarii liberalilor pe democrati. In aceasta privinta am asistat, nu cu mult timp in urma, la jocul de culise al nominalizarii lui Mircea Toader, si el fost vicepresedinte al CJ Galati si secretar de stat in MAI, pentru functia de ministru al Economiei si Comertului.

Jocul de-a nominalizarea, de-a votarea in Parlament, de-a scoaterea unor sectoare importante din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului si atribuirea lor catre AVAS-ul liberal a rasturnat caruta Aliantei. Daca in plan local nu prea au aparut multe discutii intre partenerii de alianta, la nivel national acuzele si declaratiile care mai de care mai deocheate au lamurit populatia ca mariajul dintre PNL si PD este de fapt o casnicie cu de-a sila.

A aparut apoi nominalizarea unui liberal pentru Ministerul Economiei, dupa ce democratii au renuntat la post pentru ca nimic nu se putea face in acel minister fara domeniile luate de AVAS. Dar vointa unora nu a fost si vointa factorilor de decizie. Dupa nominalizare si dupa votul de incredere acordat liberalului a urmat depunerea unui juramint in timpul caruia, din nou, presedintele a aruncat clasa politica in aer. Exprimarea convingerilor sale fata de actualul ministru al Economiei a venit tot ca un fel de compromitere a acestuia, de parca nu ar fi avut si asa destule esecuri inaintea nominalizarii sale pentru acest post.

Politica vulcanica a presedintelui Basescu nu a facut altceva decit ca de-a lungul guvernarii Tariceanu sa apara doar scandaluri instrumentate in incaperile Cotrocenilor. Laboratorul declaratiilor tip bomba a devenit mai ceva ca laboratorul lui Ben Laden pentru tarile care au declarat razboi terorismului. Lipseste doar declaratia universala de declansare a razboiului anti-politica basesciana.

Romania a fost transformata intr-un cimp de lupta in care bombele de presa se dau pe surse, declaratiile politicienilor reprezinta rachete sol-sol, iar victimele colaterale ramin romanii, care nu mai inteleg nimic din acest razboi al intereselor.