Alianţa a inceput să repete aceleaşi greşeli pe care le-a făcut PSD-ul in cei patru ani de guvernare. Cel puţin in privinţa depolitizării instituţiilor publice din administraţia publică nu s-a observat nici un progres. S-a mers după aceeaşi reţetă a PSD-ului. Fiecare partid aflat la guvernare a negociat rapid cui şi ce posturi de director ii revin, iar unde nu s-a căzut rapid la inţelegere, s-a amanat pentru o perioadă numirea unor directori. Toate promisiunile pe care le-a făcut Traian Băsescu in ziua alegerilor (cand a afirmat că ii va elibera pe toţi ditrectorii de presiunile politice) s-au dovedit după cateva luni simple vorbe. Preşedintele a fost şi este ocupat cu treburile ţării, iar in tot acest timp, „şoriceii“ din provincie au tăbărat pe masa cu bucate. In ordinea numărului de voturi obţinute la campanie de PNL, PD şi PUR au fost distribuite şi posturile de directori din administraţia publică. In unele locuri, cum este cazul societăţii Electrica, s-a mers atat de departe, incat se declanşase la un moment dat un război direct (ascuns ce-i drept de ochii presei) intre PD şi PUR. A urmat apoi celebra conferinţă de presă a preşedintelui CJ, care ne-a anunţat că directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului este „curat” din punct de vedere politic. Pentru ca ieri, PD să mai dea o lovitură promisiunilor făcute de Băsescu: directorul de la AJOFM este chiar unul dintre democraţii de frunte ai Galaţiului, care a sponsorizat şi campania electorală din 2004. Dacă ar fi să facem un bilanţ şi să privim către apartenenţa politică a tuturor directorilor de instituţii publice, putem constata că majoritatea deţin funcţii in partidele aflate la puetre (mai există ce-i drept şi caţiva PSD-işti care nu au putut fi schimbaţi prin hotărare de Consiliul Local).
Motivul pentru care conducerea locală nu s-a putut ţine departe de ispita puterii este unul arhicunoscut: banii şi poziţia socială, care deschid orice uşi. Oamenii Alianţei şi cei ai lui Eugen Durbacă au stat mulţi ani departe de birourile de conducere de la instituţiile publice şi implicit departe de miliardele care vin de la buget şi de finanţările provenite de la Uniunea Europeană. Unii au strans cureaua şi mai tare la alegeri cand au donat pentru partid şi ultimii bănuţi puşi la puşculiţă. Iar acum foamea lor trebuia cu orice preţ potolită. Ceea ce s-a intamplat in lunile ce s-au scurs de la alegerile generale ne aminteşte de perioada de glorie a PSD-ului, cand toţi ştabii se lăudau că sunt protejaţi de Adrian Năstase, atunci cand comiteau abuzuri şi işi umpleau sacii. Singura diferenţă este că in cazul Alianţei timpul scurs de la numiurea oamenilor lor in funcţii-cheie a fost prea mic pentru abuzuri. Sper să mă inşel şi sper ca Alianţa să işi facă treaba cu toate greşelile ei (considerate de mulţi ca fiind omeneşti). Sper ca in 2007- 2008 să nu fim din nou cu toţii actori in acelaşi film cu mafioţi protejaţi de judecători, cu ziarişti-paiaţă, folosiţi doar pentru imaginea mahărilor, şi cu o inchidere in nas a uşii spre UE.
PS: Pentru cei care barfesc prin oraş că ziarul „Imparţial“ a fost cumpărat de PSD (şi care vor carti şi astăzi) există un singur mesaj: Vă inşelaţi băieţi!