Am intrat in anul euro, s-ar putea spune la prima citire a unui raport al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, care observa intarirea euro fata de dolar in toate tarile zonei. Tot de la inceputul lui 2007, aceste tari au devenit 12, prin aderarea Sloveniei, iar utilizatorii de euro au devenit 316,6 milioane.
Slovenia a trecut la noua moneda, a treia in 16 ani, intr-un entuziasm nemaiintalnit la niciuna dintre tarile zonei, reducand la 15 zile procedurile de divort cu tolarul, moneda independentei in circulatie din 1991.
Ne place sa spunem ca am intrat in anul euro, fiindca urmatorii ani nu se stie cat vor mai fi de prielnici extinderii acestei zone. Aderarea Estoniei si Lituaniei, care ar fi vrut deja sa faca trecerea acum, este incerta si pentru 2008. Republica Ceha, care preconizeaza un referendum la orizontul anului 2010, se exprima astfel la inceput de an, prin vocea cea mai avizata, guvernatorul Bancii centrale, Zdenek Tuma: "Normele impuse statelor est-europene pentru adoptarea monedei unice europene sunt invechite, iar respectarea procedurilor va afecta productivitatea". Nici raportul organizatiei de la Paris nu este atat de roz. Dupa observatia pozitiva ca in urmatorii doi ani cresterea economica stabila va aduce zona euro la o rata a somajului sub opt la suta, pentru prima oara din 2001, vine pilula amara: cresterea este bazata pe consum. Guvernele statelor din zona euro trebuie sa realizeze eforturi suplimentare pentru reducerea deficitelor publice si sa modifice legislatia muncii, pentru flexibilizarea pietei. In tara care gazduieste banca emitenta a euro, Germania, tot mai multe voci se fac auzite in favoarea revenirii la marca. 60 la suta dintre germani considera o eroare introducerea monedei europene in urma cu cinci ani, potrivit unui sondaj al unei televiziuni private. In Italia, fosta coalitie guvernamentala de dreapta a agitat destul, pana anul trecut, ideea unui referendum pentru revenirea la lira.
Am intrat in anul euro, s-ar putea spune examinand trecerea unor tari petroliere din Orientul Mijlociu de la dolarul american la euro ca moneda de referinta. Miscare cu conotatie politica (antiamericana) transparenta. Oricum, euro pare a-si salva fata si stralucirea pe seama tarilor exterioare zonei. Sau inca exterioare. Fiindca cei care au aderat la Uniune dupa 2001 tocmai au aflat, dintr-o directiva a Comisiei, ca nu au alternativa la euro. In 2012 sau mai tarziu, el va veni si in Romania si Bulgaria.