Se spun mereu lucruri frumoase despre ceea ce ar trebui sa fie marea bucurie a Sarbatorilor de la trecerea in noul an. Teoretic, toti oamenii ar trebui sa se simta luminati si fericiti atat in zilele care premerg marea Sarbatoare a nasterii lui Iisus, cat si in cele ale sosirii unui an nou, pe care toti si-l doresc plin de bucurii, liniste si pace.
Ce se intampla insa in majoritatea asa-numitelor aglomerari urbane este foarte departe de ceea ce ar trebui sa fie. Exceptand satele pierdute de lume, unde spiritul Sarbatorilor mai pastreaza ceva din frumusetea lor ancestrala, in orase devin, pentru multi oameni normali, o lume de cosmar. Cine a avut curiozitatea sa iasa pe orice strada dintr-un “modern si cochet“ cartier al unui mare oras in zilele din urma a avut parte, in locul unei bucurii sacre, de senzatia ca se afla intr-un oras sub asediu. Cel putin in Bucuresti, mirosul de praf de pusca a plutit in aceasta perioada ca o pacla gretoasa si amenintatoare, senzatie amplificata de zgomotul infernal produs de zecile de mii de petarde lansate din toate partile.
Cu siguranta, fiecare are dreptul sa se bucure in zilele de sarbatoare. Din pacate, prilejul de bucurie este transformat de tot mai multi indivizi intr-un urat mod de a-i chinui pe cei din jur. Primele victime sunt cainii, vagabonzi sau nu, care se retrag schelalaind de spaima pe sub scarile blocurilor sau pe sub paturile stapanilor. Urmeaza batranii, si nu numai ei, apoi cei care si-ar dori sa asculte un colind sau sa primeasca uratori si sunt condamnati sa suporte agresiunea cumplita a unor zgomote provocate de indivizi pentru care bunul-simt este o notiune total necunoscuta. Atunci cand “petardantii“ sunt niste pustani pusi pe sotii, parca totul devine, intr-o oarecare masura, suportabil, mai ales ca, de regula, la o ora cat de cat rezonabila se duc, vrand-nevrand, spre casele lor. Raman insa pe pozitii tot soiul de bipezi trecuti de varsta copilariei si care nu se pot abtine sa nu-i chinuiasca pe cei din jur. Niste fiinte satisfacute doar cand baga spaima in caini sau in oamenii a caror singura vina e ca traiesc in aceleasi “moderne si cochete“ cartiere muncitoresti. La multi ani!