PSD se afla intr-o situatie extrem de delicata, la care nu s-a gandit probabil nimeni. O dovedeste agresivitatea cu care reprezentantii UDMR ii ataca din toate directiile pe liderii social-democrati care se opun, chipurile, din motive xenofobe, intrarii la guvernare a acestui partid etnic. In fata unui astfel de discurs maghiar ramai de-a dreptul interzis. Cu calusul in gura si cu semnul xenofobiei pe frunte, liderii PSD au probabil senzatia ca se afla in mijlocul unui cosmar.
Insistenta cu care UDMR se cere la guvernare, facand apel ori invocand si forte internationale, creaza impresia ca la mijloc este cu totul altceva decat simplul interes de partid. Motiv pentru care PSD trebuie sa cumpaneasca orice gest ori vorba la adresa sensibilor reprezentanti ai uniunii maghiare din aceasta tara. In plus, social-democratii vor avea o grija in plus daca intra la guvernare alaturi de PD-L si UDMR. Fiindca ar putea avea soarta PD in guvernul Tariceanu, care s-au vazut exclusi din executiv cu sprijinul aceluiasi UDMR pe care acum vor sa-l impuna ca partener la Palatul Victoria. Daca acestei uniuni i se va adauga si un sprijin al liberalilor, atunci, mai mult ca sigur PSD va trai momente foarte intunecate.
Si daca va fi de acord ca UDMR sa intre la guvernare, si daca se va impotrivi, PSD ar putea avea, mai devreme sau mai tarziu, aceeasi soarta. Este la mana UDMR, care, pana in urma cu patru ani, i-a fost aliat la guvernare.
Este evident ca mai vechile si mai noile manevre ale UDMR trebuie sa puna in garda oricare partid de pe scena politica din Romania. In acelasi timp, trebuie sa umble cu acest partid etnic ca si cu un ou, ca nu cumva sa-l sparga.