Exista o incrancenare in randurile batranilor, o incrancenare a unei generatii care a fost sortita sa treaca prin tot soiul de catastrofe, care-i face acum sa nu lase nici macar o palma din tot ceea ce au cerut. Ei stiu ca au muncit pe santierele patriei, la canal, la constructiile imense care au ramas in urma lor, fiind acum in patrimoniul acestei tari sau, si mai grav, in proprietatea unor "smecheri de Romania", care nu se sinchisesc de problemele unor batranei lipsiti de aparare.

Pensionarii vad in jurul lor un spectacol demential, o afisare haotica si oribila a avutiilor unor personaje controversate si pun asta in balanta cu faptul ca si-au lasat sanatatea prin locurile care acum, culmea, sunt proprietatea acestora. Isi aduc aminte ca au avut camarazi care au murit lucrand pe acele santiere ale groazei. Isi amintesc de faptul ca lucrau cu Securitatea la spatele lor si nu au cerut niciodata statutul de "persecutati" asa cum au facut-o unii, care acum au avantaje extraordinare. Ei pun in balanta traiul greu pe care l-au avut pe timpul comunistilor si traiul greu pe care-l au acum pe timpul capitalistilor si vad ca totul este o continua bataie de joc.

Le este foarte greu sa priceapa cum este posibil ca pentru ei, cei amarati, Guvernul sa nu gaseasca suficiente resurse financiare pentru a le da putinul pe care-l cer, in schimb, fara jena, isi voteaza legi care le asigura lor, celor care acum sunt in frunte, o batranete mai mult decat sigura. Le este greu sa se adune atunci cand vad masinile de lux, care trag la scara Parlamentului pentru a-i cara pe cei ce injura birjareste soferii care indraznesc sa le taie fata. Este o lume haotica in care domneste legea celui cu bani si atunci ii auzi laudand timpurile apuse cand isi permiteau si ei un trai decent.

Singurul lucru care ma bucura este faptul ca guvernantii au decis ca sunt bani sa se majoreze pensiile in avans, au decis ca sunt resurse si pentru cei care au lucrat in domenii care le-au marcat sanatatea. Este trist ca o fac nu pentru ca se tem de forta pensionarului nostru, slabit de saracie si de boala, ci pentru ca batranul nostru poate fi un votant de incredere.