çn scurt timp, drapelul cu stele si dungi al SUA va flutura in Romania nu numai pe cladirile unor oficii diplomatice si culturale, ci si in perimetrul catorva baze militare. Dupa intrarea in NATO, prezenta militara americana in Romania pecetluieste instalarea temeinica a tarii noastre in structurile geostrategice ale Occidentului. Structuri temeinice si ele, dar cu o geometrie variabila. Mai ales la limita cu zonele de influenta si a€žatentie specialaa€œ ale Moscovei. Aceasta pentru ca relatiile ruso-americane, relativ stabile si bazate pe un coeficient acceptabil de incredere reciproca, sunt mai putin inertiale si mai labile decat in timpul razboiului rece.
Noul echilibru de forte intre Washington si Moscova este in curs de sedimentare. Cei doi centri de putere mondiali se tatoneaza si se provoaca (in parametri relativ neprimejdiosi) in Kosovo si Iran, in zona Baltica-Marea Neagra, in Asia Centrala, dar cu grija sa mentina un dialog bilateral permanent. Presedintele Putin a vorbit doar 20 de minute cu presedintele Bush cu prilejul actualei sesiuni a ONU, dar secretarul de Stat Condoleezza Rice s-a intretinut pe indelete, la Moscova, cu principalii lideri ai Rusiei. a€žPresedintii Rusiei si Americii au dovedit inca o data ca se inteleg in toate problemelea€œ, relata, triumfalist, de la Washington un ziarist al a€žRossiiskaia Gazetaa€œ. ßi avea dreptate cand se referea la probleme precum lupta antiterorista, inclusiv neproliferarea nucleara, cooperarea in domenii ca mediul, energia si comertul.
Dar vizitele din octombrie ale sefului Pentagonului, Donald Rumsfeld, in republici ex-sovietice din Europa si ale secretarului de Stat in Asia Centrala au fost consacrate unor subiecte mai degraba divergente. çn ciuda dificultatilor a€žde parcursa€œ ale a€žrevolutiei portocaliia€œ din Ucraina, Statele Unite incurajeaza intentia Kievului de a intra in NATO si, in acelasi timp, alimenteaza sperantele Republicii Moldova de a scapa de prezenta militara ruseasca de pe Nistru, si sprijina demersurile in acelasi sens ale Georgiei. Mai ales acum cand, pentru prima oara de la prabusirea comunismului, in Polonia, toate structurile puterii sunt controlate de nationalisti de centru-dreapta, prooccidentali, care vor sa afirme o vocatie de lider regional acestei tari. çn Asia Centrala, unde instalarea prezentei militare americane in cateva republici sovietice a fost timpuriu stopata, America intentioneaza sa-si mentina si sa-si consolideze pozitiile obtinute.
Iata, asadar, un esichier euro-asiatic dinamic si cu destule elemente imprevizibile, care confera complexitate si subtilitate jocului politico-diplomatic dintre Washington si Moscova. Astfel, se poate explica si reactia relativ rezervata a Rusiei fata de apropiata instalare de baze americane in Romania, dar si inghetul, tot relativ, al relatiilor romano-ruse.