Ce imagine dezolanta a putut oferi presedintele tarii aparind intr-o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) purtindu-se ca un matelot pe corabia lui! In afara de faptul ca a venit intr-un moment extrem de delicat, cind magistratii isi alegeau seful, faptul ca si-a permis sa-l nominalizeze si sa-i ureze noroc singurului candidat a iscat un val de nemultumire in rindul celor care realizeaza ce gafa a facut “comandantul suprem” al statului roman.

Simplul fapt ca nici un magistrat nu a mai dorit sa se inscrie in cursa pentru sefia CSM spune multe... Nu era de ajuns faptul ca afara vocifera o multime de nemultumiti, trebuia ca toata tara sa vada reactia presedintelui Romaniei vizavi de cei care se considerau victime ale judecatii magistratilor.

Traian Basescu si-a permis sa puna capat unei sedinte a CSM tocmai pentru ca afara oamenii nemultumiti de prestatiile justitiei isi strigau nemultumirile. Nu este de ajuns ca, pe zi ce trece, omul de rind are din ce in ce mai putina incredere in Justitie, trebuia ca Basescu sa ne demonstreze tuturor cit de putin ii pasa de parerea noastra.

Nu este de ajuns ca traim intr-o tara in care pina si presedintele are un dosar penal, mai trebuie ca acesta sa-si arate fata chiar in momentul in care “tribunalul magistratilor” isi alege presedintele, ba, mai mult, sa dea cu tifla poporului care l-a ales.

Cum mai putem crede ca aici, jos, totul este in regula cind acolo, sus, presedintele navaleste cu bocancii in CSM? Cum putem crede ca lucrurile nu pot fi manipulate, cind insusi presedintele tradeaza apucaturi de despot si se poarta ca si cum Justitia ar fi proprietatea lui?

Grav este ca sintem nevoiti sa suportam efectul a ceea ce ne-am facut cu propria noastra mina. Chiar daca dintre doua rele am preferat-o pe cea mai mica, acest personaj este cel care a ajuns sa ne reprezinta peste granita.

Traim intr-o tara in care se incearca acreditarea ideii ca totul este in regula si ca gesturile unui presedinte care impune presedinti la institutii-cheie este unul normal... Stam intr-un loc in care zilnic sintem zguduiti de scandaluri care ies pe usa din dos a Parchetului General si asta ar trebui, in opinia unora, sa ne dea un sentiment de siguranta.

Cit timp nu vom interzice celor care acum se cred pe val sa-i trateze pe magistrati ca pe niste subordonati jalnici, nu vom avea o Justitie puternica si coerenta.