In ultimul timp o serie de intimplari nefaste vine parca sa confirme ca avem parte de jumatati de adevar. De cele mai multe ori oamenii sint prea obositi ca sa afle intregul care sta in spatele realitatii. Cifrele sint seci, reci si te fac sa uiti ca in spatele lor stau oameni, suflete care nu pot fi redate de statisticile specialistilor.

Un simpozion pe tema copilului lasat singur acasa de parinti care prefera sa munceasca in strainatate pentru a-i oferi acestuia un trai decent a scos la iveala un numar impresionant, aproape 3500. Atitia copii fara parinti avem in judet. Adultii au plecat sa munceasca, iar micutii au ramas in grija unor rude. Singuri, cu sufletele pustiite de dor, dar si de intrebari la care nu li se poate raspunde, copiilor nu le ramine decit sa astepte un semn de la cei plecati. Un semn ca celor mari le pasa, le este dor de ei si ca nu i-au uitat.

Avem peste 3.000 de suflete care vor creste departe de ai lor si care vor deveni la rindul lor adulti si parinti. Traumele lor sufletesti se vor duce in timp si le vor afecta pe ale celor care le vor sta in preajma? Este o intrebare la care nu am un raspuns concret. Probabil ca da... mi-as dori sa nu fie asa, dar... Unii dintre micuti nici nu mai apuca sa ajunga la perioada adolescentei pentru ca se sinucid... de dor. Unii o apuca pe cai gresite, iar parintii nu mai pot face nimic pentru ei.

Generatia mea este cea a copiilor care erau lasati singuri, cu cheia legata de git, in vreme ce parintii erau plecati la serviciu. Vremurile insa nu erau atit de agresive, nu erau atit de pline de informatii socante, iar faptul ca seara ne intilneam cu totii acasa conta enorm de mult. De aceea spun ca in spatele cifrelor, al studiilor, dar si al declaratiilor se ascund realitati care uneori nici nu pot fi banuite de noi, cei care nu am trecut prin situatiile date de statistici.

Jumatatile de adevar sint spuse cu glas tare, ca lucruri bine stabilite si bine stiute de toata lumea. In general cealalta parte a adevarului este zisa in soapta, putini o aud si mai putini o fac publica.