Spuneam in urma cu cateva saptamani, pe cand interimar la Externe era prim-ministrul, ca diplomatia noastra sufera de paralizie. Odata cu venirea lui Adrian Cioroianu - cel dorit de premierul Calin Popescu-Tariceanu ca titular, din cauza caruia premierul l-a infruntat pe presedinte -, Ministerul din Aleea Alexandru pare sa nu mai stie cum sa reintre in activitate, ca un om dupa scoaterea aparatului ghipsat.
Din prima saptamana de activitate a ministerului cu un nou ministru, care a inceput sa lucreze chiar dupa Sarbatorile pascale, am spicuit doua prime initiative, de politica regionala: un concurs de scenarii asupra impactului regional al problemei Kosovo si o invitatie in alb catre presedintele... Ucrainei. Nu stim daca mai-marii MAE stiu care este situatia actuala a presedintelui Ucrainei, in razboi cu Parlamentul si amenintat de impeachment. Ar fi bine ca diplomatia romaneasca sa reuseasca, dupa doi ani si jumatate de guvernare D.A., sa remedieze o lipsa din doctrina de politica externa din 2005, care nu includea Ucraina (nici Republica Moldova, nici Rusia) printre directiile de interes ale politicii externe. De pe ce principii este gata insa Romania sa discute cu Ucraina problemele in litigiu? "Infiintarea localitatii numite Belii pe Insula Serpilor sau deciziile de convocare a unor reuniuni ale autoritatilor administratiei publice locale pe Insula Serpilor se inscriu intr-o serie de actiuni menite sa modifice in mod artificial statutul juridic al insulei, pe care Romania nu le considera opozabile din punct de vedere juridic", explica resemnat si confuz purtatorul de cuvant.
In ceea ce priveste cele doua concursuri de eseuri pentru amatori - unul despre locul Romaniei in NATO, celalalt cu tema "Viitorul statut al Kosovo si impactul acestuia in regiune" - , ele poarta amprenta istoricului nou-venit in fruntea diplomatiei. Se spera a se rezolva prin concursuri performanta de a dezlega nodul gordian in doua dosare cu care isi bat capul de multi ani, fara succes, protagonistii diplomatiei mondiale. E clar ca domnul Adrian Cioroianu a invatat ceva din sistemul nord-american al think-thank-urilor. Asta da diplomatie europeana, dupa principiul "Cine stie castiga", clonat cu "Nu te supara frate". Poate presedintele Traian Basescu stia de ce a respins nominalizarea lui Adrian Cioroianu in functie.