De cateva zile bune, putine sunt canalele de stiri si publicatiile care reusesc sa se abtina de la a transmite imagini si relatari de la cozile cu pensionari care doresc sa-si depuna cererile pentru obtinerea unui bilet intr-o statiune sau pentru a primi diverse pomeni.
Scenariul este, mai mereu, acelasi. Mai intai, suntem informati despre lungimea cozii, despre ora la care bietii oameni s-au asezat la coada, "infruntand frigul naprasnic", ne sunt prezentate cateva imagini cu oameni in varsta care se injura si se calca in picioare, pentru un loc mai in fata. Urmeaza cateva scurte luari de cuvant ale unor pensionari mai indrazneti, care injura autoritatile din domeniu si, eventual, o scurta declaratie a unui functionar, care se declara neputincios in fata valului de cereri, din care nu lipseste, in final, precizarea ca anul trecut sute sau mii de bilete au fost refuzate de cei care se inghesuie acum la coada.
Fara indoiala, pensionarii constituie cea mai napastuita categorie a perioadei de tranzitie in care ne aflam de 18 ani incoace. O situatie care, mai ales in perioadele preelectorale, pare a-i preocupa foarte mult pe politicieni, care se intrec in promisiuni privitoare la majorarea celebrului "punct de pensie". Cu toata compasiunea fireasca in fata acestor oameni, nu avem cum sa nu constatam si aspecte mai putin demne de mila. Multi dintre cei carora li se iau declaratii marturisesc ca s-au asezat la coada, cu noaptea in cap, pentru ca vor bilete pe Litoral intr-o anumita perioada si intr-o anumita statiune. Altii recunosc ca s-au obisnuit cu cozile si, desi stiu ca "s-ajunge" pentru toti, vor sa fie siguri ca "apuca".
O mentalitate "educata" in anii comunismului si de care nu se scapa usor, chiar si la 18 ani de la evenimentele din decembrie 1989. Un adevarat blestem de care, cei pe care ii vedem in zilele acestea cu ochii plini de ura pentru ca nu au apucat un loc mai in fata, nu vor scapa in veci.
Poate ca, in anii care vin, autoritatile vor gasi o metoda civilizata si obiectiva de distribuire a biletelor sau a ajutoarelor cu pricina. Pentru ca spectacolul oferit de cozile pensionarilor este unul cel putin jalnic pentru toata lumea, indiferent daca este vorba de actori sau privitori.