Cand au aparut primele semne bune, date de romanii care prosperau lucrand in tari straine, guvernantii s-au bucurat si numarau paralele pe care acestia le aduceau in banci. Cand primul val de specialisti a plecat din Romania auzeai peste tot - suntem renumiti in lume, suntem cei mai buni...

De partea cealalta, ani la rand, italienii n-au facut comentarii despre romanii care se aflau la munca acolo. Chiar daca le stricau piata, fiind o mana de lucru ieftina, italienii au inchis ochii, tocmai pentru asta. Ani la rand au angajat romani care, pe mai nimic, au acceptat sa le fie salahori, constructori, bone sau menajere. Au uitat sa fie vigilenti, iar in tara lor s-au strecurat, astfel, cersetori, hoti, prostituate de toate nationalitatile.

Acum situatiile astea, care ani buni nu au fost controlate in niciun fel, incep sa se razbune. Romania a ajuns intr-un vid de forta de munca. Ne-am trezit dintr-o data ca nu mai avem tamplari buni, constructori buni, asistente, medici si chiar profesori. Exodul inteligentei incepe sa-si arate coltii, numai ca nimeni nu mai poate face mare lucru pentru a opri caderea, pentru ca vremurile incep sa se razbune pe nepasarea de care guvernantii au dat dovada. Copiii nostrii invata cu suplinitori, suntem tratati de medici la mana a doua si, cand auzim de un specialist bun, facem coada la usa lui. Calitatea serviciilor publice nu exista pentru ca traim intr-un sistem in care au ramas doar lipitorile, iar putinii oameni buni care se mai gasesc au vocea stinsa.

Italia nu are decat sa ne urasca... Timp indelungat, taberele de romani, albanezi, bulgari, rusi si rromi au stat in vazul tuturor. Nimeni nu i-a intrebat de sanatate, nimeni nu le-a cerut sa declare din ce traiesc. Italienii erau multumiti de faptul ca-si pot construi case cu muncitori pe care sa nu-i plateasca la pretul pietii, iar, daca sansa le suradea, mai trageau si cate o teapa nedandu-le banii. Cei tineri s-au trezit intr-o piata a muncii stricata de romani, iar de aici si pana la ura a fost un pas mic. Totul s-a acumulat in timp, iar fapta romanului nostru a venit pe un astfel de fond, inflamand spiritele.

Exista voci din randul anchetatorilor romani care sustin ca multe dintre infractiunile comise in Peninsula au fost facute de indivizi care, atunci cand erau prinsi, se declarau a fi romani, desi nu aveau nicio treaba cu natia noastra. Acest "amanunt" este cunoscut si de cei care "ne apara" interesele peste granita, dar ei nu fac decat sa-si aplece coloana in fata strainilor, lasandu-ne de izbeliste.