Pe langa conflictele, deja la ordinea zilei, din sanul Aliantei si goana dupa conturile umflate ale unor domni a€žonorabilia€œ imbogatiti peste noapte prin speculatii bursiere, a mai cazut pe capul romanilor si ratarea acordului cu Fondul Monetar International. Pentru cetateni, chestii de genul a€žstand-by cu FMI-ula€œ sunt ca si problemele acquisului comunitar sau tintirea inflatii. Adica, oamenii stiu ca este ceva serios si important, dar nu prea inteleg cu ce se mananca. Nu vom incerca nici noi sa intram in politicile macroeconomice, care reprezinta sursele dupa care se incheie acordurile de acest tip, dar vrem sa vedem cum s-a iscat confuzia a€žuite acordul, nu-i acordul!a€œ, in care unii sustin ca s-a rupt, iar altii spun ca el continua.
Ultimul apel al reprezentantilor FMI ne transmite clar ca acordul cu Romania nu a fost anulat, chiar daca cea de-a doua si a treia analiza a aranjamentului nu pot fi finalizate in acest moment. Mai mult, conducerea FMI isi mentine disponibilitatea pentru consultari in cazul in care Guvernul va decide sa schimbe actualul pachet de politici fiscale si monetare.
Clarificarile celor de la FMI vin sa faca lumina pe o piata plina de speculatii si care, ceea ce este si mai rau, este alimentata chiar de unii demnitari, care au inteles din discutiile cu Fondul ca trebuie sa-si faca putina reclama in plus, dand pe gura ceea ce ei spun ca au inteles. Asadar, in frunte cu primul-ministru, au aparut zilele astea multi a€žavizatia€œ in negocierile cu institutia internationala, care au strigat tare ca FMI ne cere inghetarea salariilor bugetarilor si ca acest lucru nu poate fi acceptat. Asa cum era de asteptat, la unison, sindicatele au criticat cu manie proletara intentiile imperialistilor de la FMI, care ne impun sa mentinem salarii de mizerie. Iata insa ca Fondul s-a explicat si i-a tras de urechi pe politicienii grabiti in aprecieri. Reprezentantii Fondului nu au spus sa inghetam salariile, ci doar sa fim atenti ca majorarile sa fie doar o data pe an, ceea ce inseamna ca toate speculatiile pe aceasta tema se prabusesc. FMI ne-a atras atentia si la engleza pe care o vorbim. Misiunea FMI a concluzionat ca acordul este off-track, ceea ce nu inseamna ca el s-a incheiat. Asa ca iarasi ne-am grabit in privinta concluziilor, si pripeala asta ne poate costa in negocierile viitoare, atat cu FMI, cat si cu alte organisme si institutii internationale.
ßi de aceasta data, printre putinii care au dat dovada de multa cunoastere, s-a dovedit a fi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El declara luni ca acordul cu FMI este tehnic valid pana in vara anului viitor. ßi asa este.