Eu nu inteleg ce fel de integrare va fi pentru Romania, cand deja au aparut primele restrictii pentru romani! Restrictii privind dreptul la munca in tarile Uniunii Europene. Dupa Albion, care ne-a descris in fel si chip pentru a convinge autoritatile sa nu primeasca romani la munca, au urmat nemtii, italienii si altii care au inceput sa ne puna piedica in drumul spre Europa. Fara doar si poate au si ei dreptatea lor. Exista multi indivizi purtatori de pasapoarte romanesti care le fura masinile, le sparg casele, descompun retelele de cupru din telecomunicatii pentru a le vinde, cloneaza carduri, talharesc, ucid, violeaza. Nu merita sa mai facem filozofii cu privire la cine sunt cu adevarat cei care fac astfel de infractiuni, carei etnii apartin ei sau ce-i impinge catre astfel de fapte. Trebuie sa recunoastem ca niste conationali se ocupa cu astfel de lucruri prin lume.
Dar se naste intrebarea: daca statele europene erau constiente de aceasta rata a criminalitatii, de acest fenomen social in care sunt implicati unii cetateni romani, atunci de ce ne-au mai primit in Europa? De ce nu ne-au "salvgardat", ca sa folosesc un termen specific limbajului european? De ce n-au spus de la inceput: Bai, romani, voi aveti multi hoti, banditi si tebecisti, sunteti primitivi in comportament si nu va place munca, deci nu va primim! ßi gata! Poate am fi inceput campanii nationale de autoeducare sau apucam pe alta cale, sau axa, cine stie....
Cert este ca ne-au acceptat, le-a placut ca sunt si multi romani utili, care sa le culeaga recoltele, ca sunt altii care programeaza foarte bine calculatoarele si altii care au invatat carte pe banii Romaniei si folosesc din plin cunostintele spre binele Europei. Le-a mai placut si piata de desfacere de la noi, ca romanii dau buzna prin hypermarketuri si cumpara ca nesatulii, le-a facut cu ochiul si potentialul turistic si agricol si, nu in ultimul rand, i-a placut Europei sa aiba iesire la Marea Neagra.
Pai, daca le-au suras toate astea, de ce vor sa ne umileasca, de ce nu ne considera egalii lor, de ce ne injura prin presa si ne fac de ocara? Cumva ca sa stim cine sunt stapanii si cine trebuie sa fie mai egal decat altul? Daca da, atunci integrarea este doar o afacere, in care ei castiga totul si noi doar experienta.