Dupa ce ca au facut greva timp de 90 de minute in partida cu Cetate Suceava, in care s-au jurat sa nu puna piciorul pe minge, poreclitii fotbalisti de la FC Botosani au mai pus de o greva si saptamina trecuta, cind nu s-au prezentat la antrenamente, fiindca nu li s-au dat o prima de joc pentru o victorie chinuita si obtinuta mai mult de arbitru decit de ei. Pai conform noului cod al muncii, la doua zile de neprezentare (in limbajul lor) sau absente nemotivate in terminologia generala, orice angajat isi pierde statutul si i se desface contractul de munca. Din cite stim noi, greva initiata de cei care dau cu piciorul in minge n-a prea fost nici legala si nici morala. Din cite stim noi, cei care cistigam un ban cinstit, fie ca sapam santuri, culegem recolta, tinem contabilitate ori scriem la ziar, adica noi cei care aducem oarece contributie la bugetul Primariei din care sint platiti fotbalistii, fiecare cistiga din rezultatul muncii lui. Ori ce rezultate au avut in ultimul timp cei care dau cu piciorul nu numai in minge, ci si in impozitele noastre, de sa se supere asa deodata pe noi?
La Suceava, daca jucau ori nu jucau, rezultatul era acelasi. Asa ca greva de la Botosani, adica lipsa de chef de a mai da cu piciorul in minge si in timpul liber, a fost absolut inutila. A fost un subiect de presa si atit. Mai urit a fost ce s-a intimplat simbata pe Stadionul Municipal. Si tin sa subliniez cuvintul "municipal ", ca sa stie si domnii fotbalisti pe ce stadion joaca. Nu joaca pe stadionul lui cui i-a facut pe ei fotbalisti, ci pe stadionul pentru care si eu si dumneata care citesti platesti impozite.
Poate se crede pe undeva ca meseria de fotbalist e favorizata. Ca fotbalistul are statutul lui aparte, de vedeta, indiferent ca-i Rivaldo sau Colban. Diferenta n-o da decit valoarea, iar valoarea fotbalistilor botosaneni este ceea ce s-a vazut simbata pe Municipal. Si din nou intaresc termenul de "municipal ", ca sa se inteleaga, fiindca unii sint mai grei de cap si inca nu pricep ca mai bine de jumatate din veniturile lor provin din impozitele noastre si prin urmare nu trebuie sa ne arate degetul mijlociu atunci cind marcheaza din greseala cite un gol. Fiindca, daca-i dezbraci de chiloti, de tricouri si de jambiere - cumparate de noi, contribuabilii si de citiva generosi sponsori - fotbalistii astia arata ca oamenii. Au aceleasi organe anatomice, numai ca nu toate functioneaza, au acelasi comportament, pina nu se enerveaza si intra in greva, au aceeasi dimensiune a umbrei pe care o merita.
Mi-l aduc aminte pe un al mare fotbalist al Botosanilor, astazi antrenor secund sau cam asa ceva, care, invitat prin redactia noastra a spus ca "Ba, Botosaniul daca vrea sa vada fotbal sa dea bani! " Suna ca un ultimatum. Istoria se repeta. Azi "fotbalistii " botosaneni, si cred ca-mi veti da dreptate in privinta ghilimelelor, au reusit, iar aici nu mai pun ghilimele o performanta de rasunet. Sa piarda in fata unei echipe care nu si-a luat nici macar prima pentru egalul de anul trecut impotriva FC. Pentru asta cine-i de vina? Sponsorul, ca nu le-a dat banii pentru infringerea rusinoasa de la Suceava? Publicul, care a fost jignit cu gesturi obscene de maidan pentru faptul ca si-a platit cinstit biletul sau abonamentul? Ziaristii ca scriu ca joaca prost, cind chiar joaca prost? Sau poate toti laolalta, fiindca amatorii de pe iarba, porecliti pe nedrept fotbalisti, n-au, desigur, nici o vina.
Ei sint slujbasi ai unei echipe care ii sustine si la bine si la rau. Si ai unor suporteri care stiu destule despre sportul asta de pe vremea cind la Botosani se juca fotbal cu adevarat.