Minciuna are picioare scurte, se spune, in ideea ca totdeauna ea iese la iveala. Vorba era valabila pentru o societate patriarhala. Acum, ea se adevereste din ce in ce mai rar. Minciuna este peste tot. Ea se fabrica dupa retete extrem de sofisticate, astfel incat sa nu mai poata fi decopertata. Mai mult, odata cu lansarea unei minciuni pe piata se creeaza si o puternica retea de tainuitori ai adevarului, in paralel cu cea de creatori de argumente, pentru ca minciuna sa fie inghitita de cat mai multa lume.
Politica romaneasca este, fara indoiala, unul dintre cei mai puternici "industriasi" ai minciunii. Are nenumarate fabrici si uzine, raspandite pe tot cuprinsul tarii, in toate institutiile si la toate nivelurile. Asa-zisii consilieri si consultanti ai partidelor, oamenilor politici si demnitarilor sunt alesi dupa capacitatea de a fabrica minciuni abil ambalate, atragatoare si percutante. Pe ambalajul minciunilor scrie cu litere de-o schioapa: "Adevar garantat, cu termen de expirare nelimitat". Minciuna ambalata in minciuna, adica.
Nu-ti trebuie multa carte sau intelepciune ca sa-ti dai seama ca sondajele de opinie sunt de multe ori iesite din fabricile de care vorbeam. Auzim adesea ca unul sau altul a comandat un alt sondaj, in care lucrurile stau de-a-ndoaselea decat in cercetarile de opinie facute publice, sau ca exista sondaje tinute in sertar de teama sa nu se afle adevarul.
Multe dintre actiunile politice au pe ambalaj formula "Adevar garantat, cu termen de expirare nelimitat", semn ca ceva este putred la mijloc. Motiunea PSD, de exemplu, este prezentata de initiatori chiar in acesti termeni. Determinarea de care dau dovada public social-democratii ca vor musai sa darame Guvernul Tariceanu este doar de fatada. Speriati ca ar putea sa cada in ambuscada pregatita de presedintele Traian Basescu, social-democratii persista in minciuna.
Industria minciunii aduce beneficii atat de mari, incat nici marile cancelarii nu se dau in laturi sa-si construiasca fabrica lor. Intalniri de taina, care lasa loc la nenumarate speculatii, declaratii in doi peri, intepaturi mai mult sau mai putin directe, toate lasa impresia ca nu avem in fata adevarul gol-golut. Este usor de inchipuit ce s-ar intampla cu politicianul care s-ar duce la duhovnic. Spovedania lui l-ar tine treaz pe bietul popa zile si nopti in sir, timp in care duhovnicul ar rosti de cateva mii de ori "Rau fiule, foarte rau!".