Gripa aviara anuntata la Vaslui e doar un caz singular, asa ca nu se va institui nici un fel de carantina. Chiar daca lucrurile stau asa, subiectul ramine o piine buna de mincat pentru ziaristi. Un cotidian central a plantat niste gaini moarte pe citeva strazi din Bucuresti si dupa aia s-a mirat cum de toata lumea a trecut senina pe linga pasarile respective. Amuzant mod de a trata subiectul. Eu cred ca nici daca lasau niste oameni morti pe trotuar nu obtineau mare rezultat, la cum sint invatati romanii sa mearga mai departe facindu-se ca nu vad, ca sa nu aiba probleme.
Asta nu inseamna ca au respectivii ziaristi au dreptate. Nu de fiecare data cind vedem o gaina moarta pe strada trebuie sa fugim la veterinar si sa ii spunem cu sufletul la gura ce chestie am observat noi. Gainile mor, asta e situatia, au murit si inainte de a aparea gripa aviara si vor muri in continuare, din diverse cauze. In schimb, cei care au gasit o pasare moarta in Gradina Botanica din Bucuresti si au dat telefon la specialisti, au primit raspuns ca sa ia pasarea si sa le-o aduca pentru analize
Genul acesta de abordari da nastere la reactii nedorite. Avem destule motive sa ne temem, nu mai trebuie sa inventam altele. Reversul medaliei este ca glumite de acest gen duc la indiferenta, care e la fel de rea ca si paranoia. Amintiti-va de cazul de la Lunca, atunci sute de pasari moarte au fost aruncate pur si simplu pe cimp.
Un singur ziar din Romania a intrebat un specialist ce e cu gripa asta aviara, e vorba de un cercetator care lucreaza la un centru de ornitologie, specialist in migratia pasarilor din Europa si Asia. El a explicat ca doar doua specii de pasari care sint purtatoare ale virusului trec prin Romania, ca virusul se regaseste doar in excrementele pasarilor si se transmite prin aer si altele asemenea. Banuiesc ca ati ghicit deja, nici un politician, nu l-a intrebat pe respectivul ce si cum, desi el era cel mai in masura sa raspunda, iar raspunsurile sale ar fi evitat o gramada de elucubratii din declaratiile politicienilor.
Vizavi de guvernanti, dincolo de masurile de preventie, foarte importante dealtfel, se cam omite un lucru la fel de important. Impresia generala e ca a venit asa un pic de gripa aviara, trece pe linga noi, iar dupa aia ne vedem mai departe de treaba. Nimeni nu le spune oamenilor ca situatia ar putea dura mult si bine, asiaticii dupa noua ani inca mai au probleme cu asa ceva, tot nu au reusit sa scape de tot. Si bineinteles mai trebuie pomenit si aspectul economic, care nu e deloc de neglijat. Cei care lucreaza in domeniul respectiv stiu foarte bine ce ii asteapta, de aceea au si cerut masuri active cu mult inainte de aparitia primelor cazuri in Romania. Acum aproape sase luni, un om care are o ferma de pasari la Catamarasti imi spunea ca exista pericolul ca din cauza citorva functionari nepriceputi sau corupti sa se umple Romania de gripa aviara. Atunci eu fiind indiferent, l-am crezut paranoic, pe cind saracul om era printre putinii cu picioarele pe pamint.