"Cate bordeie, tot atatea obiceie", este o zicala romaneasca. Asa se intampla pe la noi, la romani, cand se schimba vremurile. Cand se schimba guvernele, se schimba si obiceiurile sau, altfel spus, fiecare guvernare cu nebuniile ei. ßi, culmea, consecintele acestor nebunii apar la inceput de an nou. Asadar, cu ce au fost intampinati romanii la inceput de an? Pai, in afara de scandalul iscat in urma unei iminente scumpiri a intretinerilor pentru locuinte, tinerele mame, care pana in 2005 primeau lunar indemnizatia pentru cresterea copilului, s-au trezit in plina iarna ca trebuie sa-si completeze un alt dosar pentru a obtine in continuare aceste indemnizatii.
Treaba ar putea parea relativ banala, numai ca pe gerurile astea, cand oamenii nu stiu cum sa ajunga mai repede acasa, cand gripa este in toi, rujeola la fel si alte boli ale copilariei ne infecteaza viata, vine si Guvernul si spune, printr-o ordonanta de urgenta data in pripa, ca de la 1 ianuarie 2006 banii pentru indemnizatiile de crestere a copiilor nu mai sunt virati de la asigurarile de sanatate, ci de la Ministerul Muncii, adica ei vor fi dati de catre consiliile locale, primarii.
Ce inseamna asta? O nebunie birocratica. O dubla lovitura data in primul rand familiilor care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului si in al doilea rand angajatorilor, adica firmelor de stat sau private. Asta pentru ca, daca un angajator are salariate vreo cateva mamici care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului, iar acestea au domicilii in sectoare sau chiar orase diferite, conducerea firmei trebuie sa se puna pe treaba si sa intocmeasca dosare pentru fiecare in parte si sa le transmita acolo unde trebuie, si asta cat mai urgent. Pe de alta parte, potrivit Ordonantei nr. 148 pe 2005, mama, tatal sau tutorele copilului trebuie sa alerge la primarie tot cu un dosar si cu niste cereri, sa stea pe la cozi si sa astepte analiza actelor pentru a-si mai putea primi banii pe undeva prin februarie, martie, daca este norocos. Toate aceste acte ce trebuie intocmite din nou, alergatura, timpul pierdut, enervarea, stresul si birocratia sistemului vor conduce la intarzieri la incasarea indemnizatiei si, implicit, la probleme financiare pentru foarte multe familii de romani.
Aceasta ordonanta, ca multe alte acte emise de Executiv in anul de guvernare care a trecut, nu face decat sa amarasca viata de zi cu zi a romanilor, inventand noi griji si probleme carora trebuie sa le facem fata pentru a supravietui, fiecare atat cat putem.