Disparitia celor trei jurnalisti romani in Irak este un eveniment pe cat de dramatic pe atat de starnitor de controverse. Inainte de toate, e vorba de faptul ca despre ei nu se mai stie nimic de cateva zile, soarta lor ingrijorand serios nu numai familiile, prietenii si colegii, dar si pe oricare bun roman.
Pe de alta parte, trebuie sa remarcam faptul ca evenimentul a fost comentat intr-o gama foarte larga de atitudini si reactii, de la nedumerire la disperare, de la emotie excesiva pana la cinism. Atitudini explicabile, intr-o oarecare masura, din pricina lipsei exasperante a unor informatii concrete si amestecului in toata povestea a unor personaje dubioase sau, cu un cuvant care a facut epoca in ultimii ani, foarte “controversate“. La loc de frunte se afla, in aceasta privinta, sirianul Omar Hayssam, cel care a declarat peste tot ca a primit doua telefoane de la rapitori, care ii cereau patru milioane de dolari pentru eliberarea ostaticilor si era atentionat sa nu alerteze autoritatile pentru ca, in caz contrar, cei patru vor fi ucisi. Faptul ca Hayssam a facut declaratii televizate este, pana la urma, tot o alertare a autoritatilor. Prin urmare, ori cetateanul respectiv minte de ingheata apele, ori nu-i pasa de soarta celor aflati in mainile rapitorilor.
Sunt greu de crezut si opiniile potrivit carora intamplarea ar fi o punere in scena din partea PSD-ului, care ar incerca in acest fel sa discrediteze actuala Putere. Cei care cred posibila o astfel de ticaloasa afacere se bazeaza pe apropierea de fostul partid de guvernamant a celui care a sponsorizat deplasarea in Irak a jurnalistilor respectivi, pe faptul ca Marie Jeanne Ion este fiica unui fruntas PSD si pe prezenta in direct la postul Al-Jazzira a fostului ministru de Externe, Mircea Geoana, cu un mesaj aproape patetic.
O certitudine este insa faptul ca cei trei ziaristi nu sunt de gasit, intr-o zona in care actiunile criminale sunt la ordinea zilei si se vad implicati intr-o afacere care se poate termina tragic. Asta deoarece reactiile rapitorilor, fie ei combatanti teroristi sau pur si simplu banditi in cautarea unei recompense materiale, sunt adeseori imprevizibile. Cu atat mai mult cu cat din transmisiile de la fata locului reiese ca viata nu inseamna mare lucru intr-o tara in care atentatele cu zeci sau sute de victime au devenit un fapt comun.
Sa continuam sa credem totusi ca cei trei compatrioti ai nostri se vor intoarce teferi acasa, pentru linistea tuturor. Dupa care firul acestei incalcite afaceri va fi mai usor de dezlegat.