Nu putem vorbi de rezultatele celor doua scrutine de duminica fara sa amintim de prezenta la vot cu mult sub asteptarile celor mai pesimisti analisti. Ce mai poti spune cand la urne nu au venit decat aproximativ 25% dintre romanii cu drept de vot? Acesta este raspunsul pe care electoratul l-a dat clasei politice pentru toate mizeriile puse in scena de reprezentantii ei.

Oamenii s-au saturat sa vada mereu aceleasi fete, spunand aceleasi lucruri lipsite de sens intr-o batjocura generala fata de interesul celor multi. Pensionari si angajati deopotriva au protestat in mai multe randuri fata de conditiile mizere in care traiesc, ajungand pana la urma sa se manifeste in singurul mod pe care-l mai aveau la indemana: absenteismul masiv. Probabil s-au gandit ca, daca alesii lor (pe liste) nu fac nimic pentru a le imbunatati viata, atunci nu mai e cazul sa participe la acest exercitiu democratic din care au iesit mereu in pierdere.

Rezultatele referendumului pentru introducerea votului uninominal, chiar daca nu reflecta in totalitate vointa romanilor din cauza lipsei masive de la urne, reprezinta un semnal foarte clar pe care votantii l-au transmis actualei clase politice. Peste 80% dintre votanti s-au exprimat pentru alegerea individuala a viitorilor parlamentari, ceea ce inseamna ca nu mai este loc de dubii vizavi de dorinta acestora.

Problema o reprezinta faptul ca politicienii au un fel anume de a interpreta vointa populatiei, ca sa nu spun ca nu inteleg o iota nici daca li se scrie despre ce e vorba in propozitie. Cel mai bun exemplu, dar si cel mai proaspat, este initierea procedurii de demitere a presedintelui Romaniei, care ne-a facut de ras in intreaga Europa, desi cred ca occidentalii stiau cam la ce sa se astepte de la unii dintre conationalii nostri. Dupa ce s-au cheltuit zeci de milioane de euro pentru organizarea referendumului care a consfintit mentinerea lui Basescu in functie, nici macar unul dintre artizanii acestei actiuni nu a catadicsit sa-si dea demisia, desi, repet, in tarile europene cu o democratie cat de cat inchegata, acesta era vazut ca un gest de bun-simt inainte de a discuta despre orice altceva. Se pare insa ca bunul simt si politica nu fac casa buna pe malul Dambovitei.