Formula "nu ne vindem tara" s-a prafuit de mult. Dicton catalogat ca neocomunist, a fost desfiintat de artizanii noii democratii. Democratie care in opinia unora inseamna sa faci ce vrei. Spre exemplu, sa furi bancile, sa faci afaceri de tot felul si cu oricine, sa vinzi tot ce mai gasesti si sa-ti tragi comision. Cam asta inseamna libertatea vazuta de cei care s-au perindat pe la putere. S-au vandut retele de distributie a gazelor, a energiei electrice, producatori si prelucratori de titei, banci, telecomunicatii, fabrici intregi, terenuri arabile, paduri, adica tot. Sau nu. Ca mai sunt unele, pentru ca tarisoara n-a fost chiar asa saraca cum i s-a explicat poporului si nici un morman de fiare vechi.
O chestiune extrem de importanta este nu numai ca vindem, ci si cui vindem. Daca vindem numai companiilor straine, vasalizam tara asta de tot. O sa fim o mana de lucru ieftina si la cheremul trusturilor internationale. Daca vindem la capitalistii nostri, atatia cati sunt ei, iarasi zic unii ca nu-i bine. S-a format o imagine de coruptie totala. Cum au facut astia banii dupa '89, ce-au furat ei? O psihoza nationala, care are darul de a ne da in cap singuri. In definitiv, o mare prostie. De ce nu-si mai aduce nimeni aminte cum spunea Rockefeller ca a strans primul milion de dolari, sau cum au adunat niste nababi straini primii lor bani si ne roade doar de milionarii nostri? Pai, cum e mai bine, sa vindem totul unor necunoscuti, unor firme, e drept, cu brand, dar care scot tot profitul din tara, sau sa vindem si industriasilor romani, pentru a ne ridica propriile noastre capitaluri, in fata valului globalizarii? Parca am innebunit! Nu ne mai gandim decat la prezent si deloc la viitor. Televiziuni, presa, declaratii...
Nu stiu ce companie din vest se intereseaza de Posta, de CEC sau de Romgaz, de parca ne-ar creste brusc nivelul de trai sau salariile. In schimb, daca niste patroni romani isi arata interesul pentru vreo companie sau banca, sunt ironizati sau pur si simplu nebagati in seama. Avem darul sa ne luam unii pe altii in deradere. Sa ne bucuram de "capra vecinului", sa ne param pe la Parchete sau DNA, astfel incat sa-i facem rau celui care indrazneste sa scoata capul si sa priveasca peste medie.