Lipsa de coerenta a demersului guvernamental, din ce in ce mai evidenta in ultima perioada, este pusa de multi analisti pe seama grabei si lipsei de inspiratie cu care presedintele Traian Basescu a impus componenta nominala a echipei conduse de Calin Popescu Tariceanu, careia ii va fi dat sa nu supravietuiasca multa vreme intr-o competitie cu sine insasi, propriul program de guvernare si, nu in ultimul rind, cu opozitia politica. Din pacate, Romania strabate o perioada marcata atit de ezitarile si incoerenta coalitiei aflata la putere cit si de incertitudinile care fac persistenta criza din PSD.

intre putere si opozitie principiile democratice nu implica, nicidecum, relatii de iubire netarmurita dar nu exclud nici colaborarea civilizata in interesul binelui general, clamat raspicat de ambele grupari situate de-o parte si de alta a baricadei politice autohtone. Am inteles, de altminteri, ca Ion Iliescu s-a declarat un sprijinitor al Guvernului Tariceanu, considerindu-se indrituit sa vorbeasca si in aceasta privinta in numele partidului pe care, ce-i drept, l-a creat, dar care a crescut numeric si s-a intarit structural fara aportul sau nemijlocit.

Deocamdata, insa, principala problema in PSD nu consta, prioritar, in statuarea relatiilor cu puterea ci in clarificarea modului de realizare a reformei interne, necesara si obligatorie in urma pierderii alegerilor din 2004. Caci, oricit s-ar stradui unii lideri ai fostului partid de guvernamint sa sustina contrariul, chiar cistigind competitia parlamentara, PSD a pierdut pe mina proprie, vazindu-se nevoit sa ia calea opozitiei politice.

Cantonate multa vreme in perimetrul discutiilor legate de persoana viitorului presedinte al PSD si de structura organismului de conducere la virf al partidului, lucrurile pareau sa se fi limpezit urmind ca la Congresul Extraordinar din aprilie sa aiba loc validarea statutara a celor convenite dupa prelungitele analize si dezbateri. Adica, in esenta, Ion Iliescu - presedinte, Adrian Nastase presedinte executiv. Ulterior, s-a dovedit, insa, ca razboiul din PSD nu s-a terminat ci tinde sa se acutizeze. Ion Iliescu a rostit un discurs dur in fata membrilor Biroului Executiv Central al partidului iar apoi l-a pus scolareste la punct pe Adrian Nastase, contrindu-l fara menajamente intr-o emisiune televizata in care au participat amindoi.

Surse din PSD sustin ca liderii partidului sint indignati de faptul ca Ion Iliescu nu a respectat intelegerea ca rufele murdare sa nu mai fie spalate in public. Dar nemultumirile pornesc si de la faptul ca in conditiile in care compromisul dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase stipula ca primul va fi presedinte si al doilea va avea voie sa formeze echipa de vicepresedinti, se vorbeste acum despre Ioan Talpes, Rodica Stanoiu, Adrian Paunescu sau Antonie Iorgovan pentru aceste functii. Acestia sint, insa, perceputi ca oameni ai lui Ion Iliescu. Dar cel mai tare pare sa fi deranjat faptul ca, referindu-se la modul la care se va aduna sau nu PSD dupa esecul in alegeri, Ion Iliescu a aratat ca nu este o regula ca partidul sa se scindeze o data cu intrarea in opozitie dar nici nu a exclus aceasta varianta.

Asadar, in PSD incertitudinile persista. Este, totusi, greu de crezut ca acest partid puternic si reprezentativ nu are lideri carismatici, altii decit cei carora li se pot formula, fiecaruia in parte, suficiente reprosuri pentru esecul electoral din 2004. Oricum, ar fi regretabil ca apropiatul congres social-democrat sa se dovedeasca o forma fara fond, spre satisfactia Puterii si a oportunistilor din PSD.