Scandalul autocarelor intoarse din Spania a readus pe tapet problema lipsei de reactie a autoritatilor de la Bucuresti. in loc sa se implice in rezolvarea problemei romanilor intorsi din drum, chiar expulzati, autoritatile care erau pe faza la sfirsitul saptaminii s-au multumit sa arunce vina pe bietii romani ca n-ar fi avut toate actele in regula. Au repetat de fapt greseala autoritatilor spaniole care nu si-au pierdut vremea sa-i trateze individual pe cei aproape 300 de turisti ci i-au bagat pe toti intr-o oala tratindu-i ca pe niste infractori periculosi si dindu-le un picior in fund. Consulii si ambasadorii nostri s-au multumit si ei sa preia varianta spaniola. Adica sa le mai dea o lectie romanilor, care mergeau cei mai multi sa munceasca ca sa trimita un ban acasa si sa contribuie astfel la diminuarea saraciei si la cresterea economica a tarii. E adevarat ca o parte dintre "turistiā€ nu ar fi trebuit sa ajunga acolo si asta este tot o problema a autoritatilor romane, mai exact a Politiei de Frontiera. Politie care si-a permis sa minta un popor intreg in fata cu declaratii potrivit carora toti turistii aveau actele in regula si cu un dat din umeri fata de pozitia autoritatilor spaniole.

Dar sa revenim la diplomatia romana care pare sa fi intrat intr-o amorteala totala. Ore bune in care televiziunile nationale si europene transmiteau informatii contradictorii in privinta turistilor romani, diplomatii nostri din zona erau ocupati, probabil, cu alte treburi. Nici unul nu si-a facut timp sa dea o fuga la frontiera si sa acorde asistenta conationalilor aflati in dificultate. Ce s-ar fi intimplat daca, prin absurd, in autocare erau si citiva cetateni americani? Trebuie sa ne aducem aminte de reactia americanilor care au venit val virtej sa-si ia soldatul care-l ucisese pe Teo Peter si sa-l ascunda de ochii justitiei romane. Ori, conducatorii nostri au ramas impasibili la soarta a sute de romani, intr-un total dispret fata de cetatean, a carei demnitate ar trebui, in mod normal, sa o apere. si in final e vorba de demnitatea unui stat, Romania, care arata in aceste zile intregii Uniuni Europene ca nu stie ce vrea.

Pe ministrul de externe, Razvan Ungureanu, nu l-am auzit condamnind sau macar cerind explicatii pe masura provocarii autoritatilor spaniole. Abia luni s-a desteptat din marea amorteala de weekend si a avut o convorbire telefonica cu omologul sau spaniol. Dar n-am auzit nimic de-atunci de vreo reactie categorica a acestuia. Am auzit in schimb de demiterea unor politisti de frontiera si atit. Ce se intimplase cu demnitatea cetatenilor care i-au ales? Nu s-a simtit nimeni cu musca pe caciula ca ar trebui sa intervina? Daca turistii erau dintr-o alta tara, asistam la un adevarat scandal diplomatic, la reactii dure. Ori reprezentantii statului nostru au reactionat ca si cum erau cu musca pe caciula. Diplomatii nostri se simteau stinjeniti sa-si apere conationalii.

Toate acestea se intimpla acum cind Spania face un generos gest de regularizare a imigratiei (pentru care este trasa de urechi chiar in aceste zile de UE) de pe urma careia vor beneficia cel putin 200.000 de romani care si-au depus acte pentru obtinerea rezidentei. Ori conducatorii nostri nu sint in stare sa arate ca le pasa de concetatenii lor, ca sint alaturi de ei la bine si la greu. Ca le pasa de demnitatea noastra si a statului. Ori poate erau toti in week-end si atunci asta e o scuza.