Iata, am ajuns ca s-o traim si pe-asta! Leul romanesc tinde sa devina o moneda foarte tare, poate cea mai tare din Europa. Aprecierea constanta a leului stimuleaza importurile, care, in februarie, au inregistrat un ritm de crestere aproape dublu fata de cel al exporturilor: 18,6% fata de 10,2% in februarie 2004. in ianuarie, situatia fusese inversa. Analizele arata ca, la o scadere a cursului euro/leu cu 8,2% fata de sfirsitul lui 2004, respectiv cu 5,5% a cursului dolar/leu, importurile au consemnat un spor de 19,6% in primele doua luni ale acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce exporturile au crescut cu 16,5%. Sub presiunea aprecierii puternice a leului cu 10,3% fata de februarie 2004, exporturile au inregistrat o scadere chiar si exprimat in lei, insumind 6.064 miliarde lei fata de 6.065 miliarde lei in 2004.

Unde duce o atare situatie? in februarie a.c. s-a inregistrat un deficit de peste o jumatate de miliard de euro, iar cumulat pe primele doua luni ale lui 2004 - un deficit de peste 885 milioane de euro, ceea ce semnifica o deteriorare a balantei comerciale cu 50% fata de anul trecut. Asa stind lucrurile, devine tot mai indreptatit scepticismul unor analisti straini, in frunte cu cei ai FMI, in privinta capacitatii autoritatilor romane de a controla derapajul deficitului de cont curent agravat in ultima parte a lui 2004, cind a ajuns la aproape 8% din PIB. Din nefericire, in conditiile actuale, importurile ramin sursa principala de acoperire a unei cresteri din ce in ce mai puternice a cererii de consum, la care economia noastra nu reuseste sa raspunda, in pofida investitiilor in capacitati de productie care s-au acumulat in ultimii ani.

Cum se vede, consumul se bucura in continuare de stimuli importanti, iar efectele majorarilor de accize nu par sa schimbe situatia. O suma de vectori favorizanti duc la aceasta: cota unica de impozit pe venit aduce venituri sporite la unele buzunare, scaderea spectaculoasa a dobinzilor la creditele in lei se adauga la primul vector amintit, iar aprecierea leului ieftineste produsele din import, facindu-le mai accesibile cumparatorului, chiar daca salariul in lei nu creste in termeni nominali. De cealalta parte, tendinta de intarire a leului, suprapusa cresterii reale a salariilor, subrezeste competitivitatea externa a marfurilor romanesti, in conditiile intirzierii restructurarii sectoarelor care sustin exporturile. Sa mai mentionam un fapt: chiar companiile care produc exclusiv pentru piata interna se pot trezi sufocate de o oferta din import mult mai competitiva prin pret.

Asa ca situatia balantei comerciale nu are perspective de imbunatatire in perioada urmatoare, cu atit mai mult cu cit producatorii locali urmeaza sa se confrunte cu noi majorari ale costurilor de productie ca urmare a cresterilor consistente ale tarifelor la utilitati si combustibili.

intr-un raport recent al agentiei de rating Moody's se avertiza asupra riscurilor de crestere in continuare a importurilor, ceea ce poate conduce la deficite de cont curent chiar de peste 8% din PIB, in contextul ca BNR isi asuma politica de scadere agresiva a dobinzilor, care stimuleaza expansiunea creditului, in paralel cu renuntarea la folosirea cursului de schimb ca ancora nominala pentru inflatie. Semnificative sint si datele statistice ale raportului export-import. Exporturile pe luna februarie curent au adus incasari de peste 1,6 miliarde de euro, in crestere cu 10,2% fata de februarie 2004, in timp ce factura importurilor a urcat pina la 2,2 miliarde de euro. in primele doua luni din 2005 cele mai mari cresteri au fost inregistrate de importurile de produse metalurgice (49%), mijloace de transport, mai ales autoturisme (35%) si produse ale industriei chimice (30%). in aceasta materie continua sa ramina cu cea mai mare influenta asupra comertului nostru extern Uniunea Europeana, avind o pondere de 72,7% in total exporturi si de 63,2% in total importuri. Deci, pina sa ne mincam si urechile mai e putin.