Traim intr-un oras in care vom avea la dispozitie o gramada de noi mall-uri, supermarket-uri si hipermarket-uri, ba pina si cel mai mare complex comercial din sud-estul continentului. Din pacate nu foarte multi dintre noi realizeaza ca asta ne va costa foarte scump. Pentru ca multe dintre constructii s-au facut taindu-se zeci de copaci, iar altii urmeaza sa aiba aceeasi soarta, in viitor pretul va fi foarte mare. Confortul nostru de azi va costa aerul generatiilor de miine.

O fac legal sau aproape legal. Acum, inca, nimeni nu-i pedepseste cu adevarat. Sint cei care ne fura aerul. Se taie niste copaci. Si ce daca? Pentru prea multi dintre noi nu echivaleaza cu o crima. Asta este valabil pentru cei care nu pot gindi pe termen lung, pentru cei care, chiar daca au copii, rezuma viitorul la ziua de azi sau la viitorul apropiat. Avertismentele celor care tot spun si iar spun ca taierea copacilor distruge ecosisteme, si in viitor va fi o reala crima, nu este inca perceputa ca fiind adevarata, chiar daca multi dintre noi vad ca aerul este din ce in ce mai irespirabil.

Si Galatiul, din pacate, indiferent ca oficialitatile se lauda ca am fi pe un loc fruntas la spatii verzi, se transforma pe zi ce trece intr-un adevarat desert de beton, sticla si metal. Sint din ce in ce mai multe zone in oras unde, atunci cind temperatura intra pe coduri portocalii, aproape ca nu mai este aer respirabil. Umbra, cautata cu disperare aproape in zilele care de-abia au trecut, e tare greu sau imposibil de gasit pentru ca in ultima vreme din ce in ce mai multi copaci dispar. Si nu neaparat din pricina batrinetii.

Cu ani in urma intre oras si Combinat se ridica o liziera de salcimi, iar frunzele acestor copaci opreau particulele de poluanti in drumul lor spre oras. Acum in locul copacilor sint case si depozite. Aerul e otravit. Si asta deja se simte. Faptul ca din oras dispare cite un copac pentru a face loc unei case ar trebui sa ne spuna ca in viitorul apropiat aerul se otraveste.

Acum nu pare inca a fi prea tirziu ca dezastrul, care ne va fura in viitor aerul, sa fie reparat. O campanie intensa de plantare a copacilor ar asigura pe viitor aerul orasului nostru. Dar, din pacate, asta nu e acum o prioritate pentru nimeni.