Accidentele si bolile nu-i ocolesc nici pe sefii de stat. Cum o treime dintre barbatii trecuti de o anumita varsta au sanse sa faca hernie de disc, nu e mare minune ca napasta asta l-a lovit si pe Traian Basescu. E normal ca presedintele tarii sa aiba parte de cele mai bune ingrijiri medicale si sa se formeze vreo doua comisii de medici care sa se intreaca in datul cu parerea. In schimb, faptul ca Traian Basescu a decis, probabil dupa consultarea specialistilor, sa se opereze la Viena este o palma pe obrazul medicilor romani. Se pare ca atunci cand e vorba de sanatatea proprie, presedintele Romaniei nu are incredere in sistemul de sanatate romanesc, ci prefera sa isi dea coloana pe mainile medicilor din Viena.
Ne putem imagina ca nu a fost inghesuit intr-un salon cu alti sapte-opt bolnavi si nici nu a trebuit sa zaca, nebagat in seama, pe coridoarele spitalului, asa cum patesc sute de mii de romani. Sigur, nu a fost silit sa "impinga" nimic in buzunarele personalului medical. O fi fost groaza de toaletele jegoase ale spitalului sau i-o fi trecut pofta de mancare la vederea meniului si a conditiilor de igiena ale bucatariei? Poate a fost doar neincrederea in priceperea medicilor nostri si in dotarea spitalelor. Tot ce se poate!
La fel de bine, poate ca Traian Basescu nu a gasit niciun chirurg priceput care sa fie membru PD si se va fi temut sa incapa pe bisturiul vreunui pesedist sau al vreunui liberal.
La Viena nu exista probleme din astea. Nici pericolul infectiilor intraspitalicesti, nici umilinta spagilor, nici medici iresponsabili, de teapa legendarului Ciomu.
Necazul e ca milioane de romani trebuie sa se trateze la Bucuresti, la Oradea sau la Vaslui, pentru ca nu isi permit sa dea o fuguta pana la o clinica din strainatate. In jurul lor nu roiesc directori de spitale si ministri ai sanatatii nu-i vegheaza la capatai.
Dupa cum a demonstrat pacientul Basescu, increderea in sistemul sanitar romanesc (si in alte sisteme) dispare atunci cand e vorba de sanatatea proprie. Cand e in joc pielea ta, principiile devin elastice. Cand esti la necaz, te supui sistemului, oricat de ticalosit ar fi.
Fara functia de presedinte, ca om simplu in suferinta, daca nu ar fi avut bani si posibilitati de a se opera la Viena, Traian Basescu ar fi facut la fel ca toti romanii. S-ar fi sufocat intr-un salon aglomerat, ar fi inghitit, cu noduri, mancarea de spital si, pentru putina atentie, ar fi dat spaga. Cu umilinta.