Ecourile Zilei Nationale se pierd treptat in vuietul vremii, gospodarii municipiului Alba Iulia raporteaza cu mandrie ca au curatat urbea de gunoaiele festive ale marii petreceri populare, bucurestenii casca ochii cu admiratie la iluminatia nocturna feerica "in culorile Uniunii Europene", cu care i-a fericit Primaria, iar alesii natiunii, dupa ce au rupt randurile de la sedinta solemna comuna a Camerelor legiuitoare, se pregatesc de noi batalii, zanganin-du-si armele. Lumea romaneasca se intreaba: ne va gasi 1 ianuarie 2007 (momentul intrarii in Uniunea Europeana) cu sau fara Guvern? Dar, mai ales, cum vom intra in Europa Unita, cu ce legi, avantaje, restrictii, scumpiri - toate noi; cum va fi viata noastra de zi cu zi de atunci incolo?
Frisonul preaderare a fost mai pe-ndelete resimtit in cele cateva zile nelucratoare (si de reflectie?) prilejuite de Ziua Nationala. Sarbatoarea a fost pusa sub semnul apropiatei izbanzi istorice, dar unii au vorbit despre "ultimul 1 Decembrie liber". Liderii conlocuitorilor maghiari s-au mai inghesuit o data pentru a solicita o autonomie neeuropeana, inteleptii natiei s-au intrebat din nou, pe la televiziuni, daca suntem popor sau populatie, incotro ne indreptam - la mai bine sau mai rau, cu ce "boli" (nu TBC sau SIDA, sau subalimentatie, ci unele mult mai subtile) vom pasi in Europa, ca stat, in fond, dintotdeauna european.
Tracul dinaintea UE nu e un fenomen singular european, l-au avut si ceilalti. "Europenii" de data mai recenta - cei din centrul si estul continentului - l-au depa-sit inzestrandu-se cu guverne eurosceptice sau europrudente, pentru a se elibera de teama ca natiunile lor - vorba presedintelui ceh Vaclav Klaus - s-ar putea topi ca zaharul din lingurita in ceasca de ceai european. In Romania, partide ostile sau rezistente fata de UE (inca) nu se afla. Poate si fiindca, asa cum spunea Mihai Ralea, in fata unei sfidari romanii nu se adapteaza, ci se acomodeaza. Nu dupa cine stie ce maret proiect national, ci vazand si facand. Cum o da Domnul. Adica, sa nu-mi vii mie dumneata cu integrarea dumitale!