In fiecare saptamina pe scena politica romaneasca apare un nou motiv de facut glume. Liderii partidelor politice importante de la nivel central au lansat ideea ca sint in cautarea celei mai bune solutii pentru situatia in care Traian Basescu va fi demis la referendumul de la 19 mai.

E clar ca in momentul de fata nici un partid nu are un lider capabil sa cistige increderea electoratului. Traian Basescu, chiar daca e considerat de adversarii sai dusmanul poporului, are un numar foarte mare de fani, lucru care nu se poate spune despre nici unul dintre cei care care conduc coalitia anti-Basescu. Se pare ca PSD, PC, PNL si PRM tin cont de aceasta situatie si, dupa ce s-au consultat, sefii acestor formatiuni politice au luat decizia de a pune in fruntea statului un "neutru". Pe perioada mandatului acestui "independent" partidele politice vor avea timp si liniste sa modifice Constitutia si sa-si refaca imaginea care le-a cam fost sifonata de primul marinar al tarii.

Astfel, presedintele PC, Dan Voiculescu, a anuntat ca vrea sa propuna un candidat apolitic pentru eventualele alegeri prezidentiale anticipate. Voiculescu i-a mentionat printre posibilii prezidentiabili pe guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, pe omul de afaceri Ion Tiriac, dar si pe presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc. Se pare insa ca cele mai mari sanse le are Mugur Isarescu. Asta pentru ca este foarte bine vazut atit in tara, cit si in strainatate. In plus Mugur Isarescu, in perioada in care a fost premier, si-a cistigat imaginea de om calculat, care prefera sa munceasca mult si sa vorbeasca putin.

Cu toate acestea nu cred ca propunerea lui Voiculescu, ce vine in plina campanie electorala, are vreo legatura cu dorinta de imbunatatire a imaginii institutiei prezidentiale. Conservatorul este mai curind interesat sa inventeze un alt model de presedinte pentru ca romanii sa voteze pe rupte impotriva lui Basescu. Imi este greu sa cred ca dupa referendum PSD va permite altui partid sa-si asume creditele pentru inventarea unei retete magice de imbunatatire a activitatii de pe scena politica nationala.

Adversarii lui Basescu inventeaza modele de presedinte. Liderii coalitiei anti-presedinte se dau de ceasul mortii sa-i convinga pe romani ca nu au nevoie de Traian Basescu si ca presedintele ideal arata cam ca Isarescu sau ca Tiriac.