Presedintele Basescu nu scapa nici un prilej de a mai trage cate un sut in dos premierului Tariceanu, in particular, si Guvernului, in general. Declaratiile Elenei Udrea, a€žblonda de la Cotrocenia€œ care a fost sefa Cancelariei Prezidentiale, sunt fara echivoc. çntr-un cotidian central, Elena Udrea si-a motivat demisia prin faptul ca este victima unui grup de interese format in jurul premierului Calin Popescu-Tariceanu, care a dus o campanie de denigrare a ei si a sotului sau, Dorin Cocos.
Cand i-am citit afirmatiile, parca-l auzeam pe Traian Basescu acum cateva luni, cand acuza a€žgrupurile de interesea€œ care graviteaza in jurul premierului ca l-au convins pe acesta sa nu-si mai dea demisia. Ca prin gura ei a vorbit fostul sau sef de la Cotroceni nu incape indoiala. Ca si Traian Basescu, ea a adus in discutie numele lui Dinu Patriciu, ca exponent al unui grup cu mari interese economice si putere de influenta asupra lui Tariceanu.
Sigur, pana la o anumita limita, o punte de legatura intre guvernanti si mediul de afaceri este fireasca, dar cand aceste conexiuni sunt utilizate pentru a folosi, intr-un fel sau altul, banii publici, datele problemei se schimba. Acuzatia pe care o arunca Elena Udrea asupra acestor grupuri este ca isi fac afacerile prin trafic de influenta si prin favoritisme cu functionari importanti ai statului. Nimic nou, pana aici. Tranzitia ne-a demonstrat cu prisosinta ca afacerile cele mai banoase se fac pe bani publici de catre unii smecheri care intr-o competitie economica reala n-ar rezista.
Totusi, Elena Udrea a fost acuzata si ea ca a intervenit in favoarea numirii unor persoane in fruntea Regiei Autonome a Administrarii Protocolului de Stat. Apoi, sotul dansei, Dorin Cocos, a facut in trecut afaceri cu tandemul Petrache-Bitner, afaceristi apropiati ai PSD si ai lui Adrian Nastase, numiti de Basescu a€žmafiotia€œ. Sa nu fi stiut Traian Basescu in momentul numirii Elenei Udrea la Cotroceni despre afacerile sotului? Greu de crezut. A reprezentat Elena Udrea un grup de interese la Cotroceni? Greu de spus.
De fapt, nu am asistat decat la un nou episod din lupta surda pentru putere care se duce intre palatele Cotroceni si Victoria. De aceasta data, mai putin intre un om politic care nu stie sa piarda si altul care nu stie sa castige, cat mai degraba intre doua grupuri cu interesele puternic amenintate.