Succesul incontestabil repurtat de presedintele tarii la recentul referendum este fara indo-iala un motiv de bucurie pentru Domnia Sa si pentru milioanele de alegatori care s-au impotrivit suspendarii. Chiar daca, strepe-zit, domnul Geoana a incercat sa ne asigure ca a fost o victorie fara de glorie, este vorba despre un triumf incontestabil. Sa speram insa ca domnul presedinte este constient ca greul abia acum in-cepe.
In conditiile in care se bucura de un sprijin popular foarte larg, presedintele este pandit de o seama de pericole, unul mai mare ca celalalt. Cel mai grav ar fi betia puterii absolute. Gafele pe care domnul Basescu le comite cu o ritmicitate demna de o cauza mai buna si care, pana la un punct, fac deliciul fanilor sai ar trebui sa dispara sau macar sa se rareasca simtitor. Incidentul, mult mediatizat, cu ziarista de la Antena 1 ar trebui sa-i dea de gandit. Chiar daca admiratorii sai ii acorda circumstante atenuante, legate de insistenta enervanta a jurnalistei, care este angajata unui post ce a dus o campanie violenta impotriva sa, ultima gafa prezidentiala nu este catusi de putin un semn bun pentru ce va urma. Chiar daca momentul de glorie al "tigancii imputite" de la Antena 1 nu va dura prea mult, la fel cu cel al "gaozarului" Zara, domnul Basescu trebuie sa invete sa-si controleze umorile si mai ales limbajul, pentru a nu intra in conflicte inutile. Conflicte care fac ca expresii precum "presedinte al tuturor romanilor" sa apara ca simple vorbe in vant.
Un alt pericol serios este cel creat de spiritul revansard care ii poate juca feste de proportii. Ar fi timpul ca domnul Basescu sa realizeze ca singura cale pentru ca tara sa treaca peste una dintre cele mai grele crize politice din perioada postdecembrista este dialogul cu reprezentantii partidelor parlamentare, oricat de greu i-ar fi sa duca tratative cu cei care l-au spurcat in fel si chip in timpul campaniei premergatoare referendumului. Evident ca solutia logica a crizei ar fi organizare de alegeri parlamentare anticipate. Pana atunci insa, Traian Basescu trebuie sa-si indeplineasca tot mai bine rolul de mediator, rol ale carui replici nu pare sa le stapaneasca foarte bine.