Probabil asta e natura romanului, intii sa caute o cale sa fenteze o lege, abia dupa aia sa se gindeasca daca sa o respecte. Nici nu sintem de invinuit si inainte de comunism si dupa, am avut treaba cu un munte de legi si reglementari imbecile care, nu-i asa, trebuiau ocolite cumva.
Asa s-a ajuns cu practica asta la nivel de guvern. A inceput de pe vremea pesedistilor, cind raportorii Uniunii Europene au constatat ca avem prea multa populatie rurala pentru a deveni membri UE. Atunci a clipit din sprincene nenea Cozminca si brusc comune amarite precum Bucecea, Flaminzi si altele asemenea din tara au devenit orase. Si s-a rezolvat.
In zilele prezentului guvern s-a ajuns la golanii contabile. Au venit aia de la UE, FMI sau Banca Mondiala, nici nu mai conteaza, si au spus ca trebuie sa eliminam subventiile, ca nu se mai poate. Zis si facut s-a stabilit un plan de eliminare a subventiilor, anul asta a inceput prin micsorarea subventiei cu 25%. Imediat guvernul a dat o hotarire ca se maresc ajutoarele pentru caldura cu, ati ghicit, 25%. Iar s-a rezolvat.
Toate negocierile astea se fac pe capitole si subcapitole. Cum se ajunge la unul si se negociaza sau se incheie se trece la altul. Asa s-a ajuns si la ajutorul ala pentru mame, care si ala era prea mare si s-a discutat, ba sa fie scos, ba sa fie trei milioane, pina la urma s-a hotarit ca se micsoreaza cu doua milioane. Hotarirea asta are o buba, la fel ca aia cu subventia la caldura. Pierde votanti, oamenii sint suparati. Asa ca iar a dat guvernul o hotarire prin care alocatiile pentru copii pina la doi ani cresc cu doua milioane. Deci de fapt o mama ia aceiasi bani in mina, nu e afectata cu nimic. La fel si pentru nu stiu ce cheltuieli de personal care erau prea mari la bugetari, au fost blocate si mutate la alt capitol bugetar, adica se numesc altfel, dar au ramas aceleasi. La anul sau peste doi ani, cind o sa trebuiasca sa se aplice ce s-a hotarit cu alocatiile or sa inventeze altceva, o sa se cheme alocatia asupliment de vitamine a sau abani pentru o viata in natura a, cine stie.
Ca gaselnita mi se pare incredibil, sa faci smecherii contabile de dragul FMI, sa ii multumesti si pe aia si sa fii si populist in acelasi timp. Pentru ca politicienii tot de-ai nostri sint, tot romani si primul lor gind vizavi de negociatorii organismelor internationale nu a fost cum sa respectam ce negociem, ci probabil ceva de genul aba, cum ii facem pe astia? a
Rezultatul este insa vazut in bilbiielile de astazi ale noului ministru al finantelor care vorbeste de te doare capul, insa ce se vede este ca Romania nu are nici o strategie fiscala, nici o politica fiscala pe termen lung, au ales guvernantii impozite de 16%, ca e o cifra frumoasa probabil, nu au alta justificare si dupa aia au inceput sa bage taxe peste taxe, impozite duble si altele asemenea. Iar pentru ca nu au incotro, au inceput sa ane faca a si pe noi.