Beat mort, un salahor simte ca i se intoarce stomacul pe dos. Se sprijina cu mana de un stalp si-si varsa matele. Astfel usurat, privirea i se mai limpezeste. Vede, la picioarele lui, un caine care se infrupta dand din coada din ceea ce scosese el pe gura. Omul scutura din cap, ca si cum nu intelege un lucru. "Carnati am mancat, am mancat si fasole, da' pe asta cand dracu' l-am inghitit?", se intreaba salahorul uitandu-se la patruped. E un soi de banc aceasta intamplare, dar cu bataie lunga. Fiindca sunt momente cand ne trezim ca am adoptat, fara sa stim cand, o idee sau un obicei care, practic, ne este strain.
Liberalii se intreaba si ei acum cand, dar mai ales cum l-au ingurgitat pe Theodor Stolo-jan. Nu este vorba strict de momentul calendaristic. Acesta a fost in momentul in care Valeriu Stoica, actualul lui partener de nadejde, s-a retras pentru a-l lasa pe Stolo-jan la sefia partidului. Fara doar si poate, Stolojan a fost plantat la carma PNL pentru a relansa acest partid ca o alternativa sanatoasa de dreapta, capabila sa ia puterea si sa asigure Occidentul, odata pen-tru totdeauna, ca in Romania democratia a devenit functionala. Lucru care, in mare, s-a si intam-plat la alegerile din 2004, cand ala-turi de PD liberalii au preluat guvernarea. Lovitura de maestru a dat-o, desigur, Traian Basescu, dar pe munca de aproape doi ani a lui Stolojan.
Acelasi Stolojan este inhamat acum la o noua opera de constructie politica. Lipsit de o orientare doctrinara limpede - pe care nici n-o va avea vreodata, Sto-lojan se dovedeste tehnocratul po-litic cel mai dotat pentru a trans-pune in practica scheme politice dintre cele mai inedite. Dovada ca se afla deasupra doctrinelor poli-tice este faptul ca premierul Stolojan din 1991 era atunci mult mai de dreapta decat acum, desi atunci conducea un guvern fesenist: reformator dur, inflexibil si decis sa nu dea nici macar un milimetru inapoi. A si castigat astfel simpa-tia "maselor", care simteau acut nevoia unei maini de fier.
Platforma pe care, la nivel de principii, a lansat-o de curand Stolojan, impreuna cu Valeriu Stoica, este departe de a fi una liberala. Este o constructie mai degraba populista, ca sa nu zicem de stanga. Mai mult, intentia de a crea o formatiune politica de tip federativ, care sa inglobeze PNL ca pe un simplu apendice, indica intentia unei globalizari la nivel politic intern. Faptul ca PD ar putea fi vioara intaia in aceasta constructie politica - partid de tip cameleonic, care a cotit de la stanga la dreapta, spre curentul popular - intareste ideea privind intentia de globalizare la nivelul puterii politice.