Presedintele Traian Basescu a ajuns, vineri dupa-amiaza, in orasul Covasna, la vila de protocol din statiune. Vineri dupa amiaza era cumva la doar cinci zile dupa declararea independentei Kosovo si la doar o zi dupa vizita la Bucuresti a presedintelui noului stat. Desigur, politicienii, s-au grabit sa ne bage in cap ideea ca prezenta sefului statului in Covasna, in contextual accenturii unor pozitii pro sau anti autonomie, ar avea un rost anume. N-are! - s-a grabit si presedintele sa ne trasmita tuturor.
Raspunzand unei intrebari pe acesta tema, seful statului a raspuns ca astfel de declaratii dau numai cei care nu au inteles diferenta dintre Kosovo si Covasna si Harghita sau cei care vor sa culeaga voturi de pe urma unui nationalism. Apoi ne-a luat pe coarda sensibila: cum ca atunci cind a mai fost aici s-a simtit foarte bine, cum ca oamenii de aici sunt extrem de primitori si placuti. Bravo, domnu' presedinte. Distractie placuta va uram.
Presedintele Traian Basescu a mai emis o idée. Si anume aceea ca foarte multi politicieni din Romania inca mai cred ca pot castiga voturi pe problema nationalist-extremista, insa, in opinia lui, acest lucru nu mai este posibil pe subiecte nationalist-extremiste. "Parerea mea este ca nu se mai pot castiga voturi pe povestea asta pentru ca si ungurii si romanii si celelalte 18 minoritati cred ca tara noastra, care este europeana, nu poate avea probleme teritoriale" - a conchis, cat de poate de clar, seful statului. Si, totusi, cuvantul magic este "voturi". Secuii au manifestat un anumit atasament fata de presedinte. Ba la referendumul de suspendare, ba la cel privind votul uninominal. Deci, voturi se pot obtine.
Tot vineri, abia ce ajunsese Traian Basescu in zona, presedintele UCM - Scaunul Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, s-a grabit sa aprecieze ca prezenta presedintelui Traian Basescu in Covasna reprezinta "un mesaj de sustinere al acestuia fata de doleantele maghiarilor" si ca, asa cum prezenta presedintelui Serbiei in Romania nu a fost o intamplare, nu este intamplatoare nici prezenta sefului statului in Covasna.
In opinia lui Gazda, prin prezenta sa in Covasna, Basescu transmite un mesaj de sprijin pentru dolentele comunitatii maghiare, respectiv autonomia si predarea limbii romane dupa metode speciale elevilor maghiari.