Disputa teritoriala dintre cele doua judete pe tema celor 1.000 ha din cartierul Siret, pentru ca orice s-ar spune cam asta e, nu va fi rezolvata decat printr-o alta hotarare de guvern, care sa repare imperfectiunile primei reglementari. Este clar ca autoritatile din Galati si Braila nu se vor intelege niciodata pe acest subiect, indiferent ca este campanie electorala sau nu. Cei care se vor perinda la conducerea celor doua unitati administrativ-teritoriale stiu ca propriile comunitati nu ii vor ierta niciodata daca cedeaza fie si numai o palma din "pamantul stramosesc".

La nivel local nu vom putea depasi niciodata handicapul "orgoliilor judetene", cum le numeste prefectul Mihai Capra. Nimeni nu va ceda nimic, astfel ca orice discutie este inutila. Se pune atunci intrebarea daca proiectul zonei metropolitane merita efortul? Ei bine, merita, dar ca sa se dovedeasca viabil iti trebuie si oameni destupati la minte in administratie, pe care deocamdata si Galatiul, si Braila au dovedit ca nu ii au.

Asa stand lucrurile, este clar ca pentru a pune lucrurile in miscare este nevoie de o alta hotarare de guvern, care sa traseze clar liniile de dezvoltare ale zonei metropolitane. Si poate de data asta se mai si uita cineva, din nou, pe hotararea asta pentru a nu mai ajunge in situatia de acum, cand municipiul Galati are proprietatea terenului, iar Braila beneficiaza de dreptul de a elibera autorizatii de constructie.

Desi acum pare greu de crezut, aceasta zi ar putea veni mai repede decat spera unii. Executivul lucreaza la un proiect de lege privind zonele metropolitane, care ar rezolva in buna parte problema. La cata indarjire am vazut pana acum in disputa dintre Galati si Braila, cred totusi ca nu va fi de ajuns. Singura solutie, care a dat roade si in Occident, ar fi o reimpartire teritoriala a tarii in zone de dezvoltare, fiecare cuprinzand trei sau chiar patru judete.

Pana atunci nu avem altceva de facut decat sa asistam in continuare la acest spectacol jenant, pe care autoritatile din cele doua judete il pun in scena periodic, doar ca sa arunce pisica in curtea vecinului. La cate "succese" au inregistrat pana acum, nu cred ca exagerez cu nimic cand spun ca la urmatoarele intalniri ar putea la fel de bine sa dea cu banul, ca sa stabileasca, fara dureri de cap, cine isi adjudeca runda.