Cand Radu Berceanu remarca faptul ca, daca ar fi fost un simplu inginer la Electroputere Craiova si nu ministru in Guvernul Romaniei, nimeni nu s-ar fi interesat de dosarul sau la securitate, el punea, cu sau fara intentie, punctul pe un i mult prea ignorat in vremea din urma. Este vorba de faptul ca, in devalmasia prin care au fost deconspirate pana acum numele catorva fosti informatori ai securitatii, opinia publica s-a concentrat (ajutata cu sarg de mass-media) doar asupra acelor nume foarte cunoscute in viata publica romaneasca. Or, intr-o atare imprejurare, in ciuda scopului declarat, acela referitor la asanarea morala a societatii, intreaga operatiune risca sa cada in desuetudine. Aceasta deoarece nu poti vorbi de asanarea morala a unei intregi societati doar prin punerea la stalpul infamiei a catorva personalitati ale vietii politice, academice, artistice, bisericesti sau sportive, varfuri, oricum, ale societatii romanesti, care s-a intamplat, dintr-un motiv sau altul, sa cedeze presiunilor perverse ale celui mai nenorocit aparat de reprimare a libertatii, creat de un sistem comunist - securitatea din Romania.
Fara a cadea in buimaca disperare a turnatorilor dovediti, conform carora majoritatea romanilor ar fi colaborat, intr-un fel sau altul, cu securitatea, e cazul sa precizam totusi ca securitatea si-a racolat informatorii nu doar din randul elitelor intelectuale (asa cum par sa sugereze ultimele deconspirari), dar si din mediile functionaresti si muncitoresti, unde vorbirea pe la spate a colegului de birou ori a vecinului de mahala nu este deloc o practica neobisnuita. Or, despre toti acestia nimeni nu vorbeste nimic!
Mi se va raspunde ca functionarimea si lumpenul nu fac, prin lege, obiectul deconspirarilor de catre CNSAS; ca acesta trebuie sa se ocupe de politicieni sau de cei ce ocupa functii publice importante. De ce apar atunci pe listele trimise la CNSAS preoti, scriitori, profesori universitari, jurnalisti, sportivi? ßi nu nume oricare, ci nume cunoscute ale vietii publice romanesti!
In urma cu 50 de ani, furia bolsevica de import se revarsa devastatoare asupra tuturor elitelor romanesti, atat de la orase, cat si de la sate. Era zvarlita in inchisori si decimata crema societatii, de la conducatori de partide, scriitori, preoti si ofiteri ai Armatei romane pana la tarani instariti ori fruntasi ai satelor. Ar fi trist ca jocurile politice urate ale momentului sa conduca la discreditarea paguboasa pentru toti a brumei de elite intelectuale ce incearca sa se inchege in ultimii ani.