Distractia romanului de dimineata pana seara a fost, este si va ramane bautura si fotbalul. Intre, e loc si de femei, da' nu prea des, pentru ca de vineri pana luni, plus marti, miercuri si joi in saptamani europene, e mult de lucru in fata televizorului. Nu-i limba care sa nu se laude ca nu-i bautura pe care sa n-o fi degustat si nici fotbalist pe care sa nu-l fi studiat de la debut pana la final de cariera.
Optica celui care consuma regulat, la pahar sau sticla, acasa ori la carciuma, a cam fost schimbata. Dar de cine? De criza financiara mondiala? O fi bai mare cu salariile, cu fabricile care se inchid, dar mai ales cu "ce punem in gura maine" si mi-e greu sa cred ca ar fi vorba de mancare. Romanul nu are ce manca, nu are cu ce se imbraca, dar in hipermarketuri e furnicar. Nu are bani sa-si trimita copilul la scoala, dar e beat non stop, ca sa uite de griji. Ori ca e suparat, ori ca e vessel, el trebuie sa bea. Cioc-cioc, las' ca or veni si vremuri mai bune sau cand ne-o fi mai rau, ca acuma sa ne fie.
Si totusi, daca stau bine si ma gandesc, nu criza mondiala il afecteaza pe consumatorul roman. Marea problema este campania electorala. De ce ala primeste mai mult si ala mai putin? De ce pentru sanitari se gasesc fonduri, iar pentru profesori nu? De ce, de ce, de ce?
Dar cel mai rau este ca multora dintre oamenii de fotbal li s-a inchis gura. Fiind si politicieni, ies pe sticla doar in emisiuni electorale, nu toata ziua buna ziua, de-ti era mai mare dragul sa-l auzi pe Gigi cum ii facea tactica lui Lacatus si Hagi ori pe Mitica - "dom'ne cred ca-i batem cu 2-0, ascultati-ma pe mine, ca-s om batran, ce dracu, nu de aia am ajuns eu oracolu' de la Balcesti". George Copos ar iesi si el la rampa, dar partidul lui e micut, se taraste ca o remorca dupa PSD, iar rapidistii cu burtile goale ii mai strica si imaginea.
Pai ce ne facem oameni buni, daca toti patronii de cluburi din Romania fac politica? Noi de cine mai radem si cine ne mai da noua subiect de barfa la o bere? Sa-l vad si pe Mititelu senator, ori pe Iancu deputat, contrandu-se cu Norica Nicolai asa cum o face pe tv cu Meme Stoica.
Da-ti-o dom'ne dracului de treaba, dar ce vreti sa ramana tara fara consumatori?