Pacostea alcoolului ne urmareste pe noi romanii inca de la Zamolxis citire, de cind strabuneii nostri au fost pusi sa arda viile pentru ca nu se putea face treaba serioasa cu ei. Ca un facut, alcoolul s-a facut simtit in multe din momentele importante ale istoriei iar multora dintre personalitatile de cinste ale romanilor "nu le-a fost greata de beutura ". Nici Stefan cel Mare si Sfint, nici genialul Eminescu si nici chiar marele Iorga nu s-au temut sa sarbatoreasca, sa uite de neimpliniri sau sa caute noi sensuri ale existentei, toate cu ajutorul licorilor bahice. Si pentru romanii de rind bautura este un actor important in multe situatii in care viata ii pune fie ca vor, fie ca nu. Ce ar mai fi nasterea, botezul, casatoria sau moartea daca alcoolul nu ar mai fi implicat in nici un fel? Nu doar ca Sfintele Taine ar pierde farmecul licorii care se preschimba in singele Mintuitorului dar poate ca si evenimentele in sine ar fi plictisitoare sau mai greu de acceptat. Asta daca alcoolul ar fi consumat cu masura, dar este dovedit ca numerosi sint acei care sar cu prea multa usurinta granita dintre veselie si violenta.
Conform datelor statistice botosanenii stiu foarte bine sa se foloseasca de avantajele consumului de alcool. Sintem pe locul doi in topul national si asta se vede si in cele rele ale judetului. Numar mare de pacienti care sufera de afectiuni cauzate de alcool, puzderie de incalcari ale ordinii sociale, care au la baza obiceiul bauturii. Fenomenul a devenit endemic, mai ales la tara, unde este extrem de improbabil sa se afle cineva treaz dupa ora zece dimineata. Tot acolo, in sate, aburii de alcool iau minti si el, alcoolul, scoate la iveala instincte animalice: violuri, batai, omoruri. Alcoolul curge nestingherit pe ulite, purtat de cei care l-au ingurgitat si care, asemeni automobilelor ramase in pana de carburant, intra in crismele presarate de o parte si de cealalta a drumului pentru a mai cinsti una mica. Alcoolul destrama familii si aduce suferinta copiilor atunci cind parintii beau bruma de cistig pentru fericirea iluzorie data de ameteala betiei.
Alcoolul distruge vieti. Paradoxal, unii au de cistigat din faptul ca in Botosani se bea mult. Sint din ce in ce mai multe baruri si restaurante si asta inseamna slujbe platite si cifre de afacere ale societatilor de profil, mereu in crestere ba, uneori, atunci cind sint bine dispusi, patronii crismelor platesc si impozite. Se produce alcool pe rupte, iar surplusul se trimite in toata tara. Culmea, daca alte industrii botosanene sint pe duca, faptul ca ai nostri beau mai mult ca altii face sa infloreasca afacerile cu alcool. Dac-o fi sa ne salveze alcoolul nu-i bai, ca si asa nu ne e greata de beutura. Insa de efectele ei, da.