Maine, peste 1.000 de elevi din liceele bucurestene si-au propus sa participe la un mars pentru a protesta fata de violenta in scoli. O initiativa mai mult decat laudabila, intr-o perioada in care stirile despre agresiuni de tot felul se tin lant.
Una dintre cele mai proaspete astfel de vesti ne anunta ca un motociclist a impuscat in plin centrul Capitalei un taximetrist cu care avusese o altercatie intr-o intersectie. Macar la capitolul asta suntem de mult la nivelul multor tari europene. Ba chiar "dam si la export" tot soiul de nenorociti care ne fac de rasul (sau plansul) lumii, dandu-le apa la moara celor care nu vad cu ochi buni intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Cazul celor doi romani care au ucis-o zilele trecute cu sange rece pe patroana unui magazin de bijuterii din Italia este, din pacate, cat se poate de elocvent si, daca ar fi sa contorizam toate faradelegile in care au fost implicati conationali de-ai nostri, nu ne-ar ajunge un ziar intreg.
Desi ne consideram un popor inteligent, blajin si cu frica lui Dumnezeu, realitatea ne contrazice la tot pasul. ßtirile despre crime, violuri si talharii nu lipsesc din nici un jurnal de stiri. Evident ca "nu exista padure fara uscaturi" si ca peste tot exista dezaxati care comit tot soiul de odiosenii.
Grav este faptul ca manifestam o morbida apetenta pentru stirile in care ni se prezinta ticalosii care de care mai sinistre. La un moment dat, un post de televiziune a decis sa prezinte un jurnal in care telespectatorul sa poata vedea "partea plina a paharului", lucruri admirabile si din care ar fi avut ceva de invatat. Audienta s-a dovedit a fi mai mult decat firava si s-a decis revenirea la "normal", atat cat poate fi de normala o insiruire de fapte reprobabile, cu aceleasi batrane violate, crime hidoase sau macar cativa morti intr-un accident rutier. ßi daca totusi nu exista astfel de "evenimente notabile", vedem "pe sticla" tot soiul de persoane publice care, daca nu dau cu pumnul (asa cum a facut-o recent Tudor Chirila), se porcaiesc in fel si chip.
Revenind la initiativa liceenilor, daca participarea lor nu a fost obligatorie si nu au semnat doar un convocator la actiunea cu pricina, aceasta ar putea fi datatoare de sperante. Sperante intr-o revenire la normalitate. Un mod de viata firesc, in care stirile despre batrane jefuite si violate cu salbaticie sa nu mai faca o audienta pe cat de mare, pe atat de daunatoare.