Cu tot respectul pentru meseria de avocat, dupa cum se stie, Baroul devenise o organizatie ermetica. Pentru un absolvent al unei facultati de drept, a deveni avocat insemna trecerea prin varii furci caudine care incepeau prin a fi acceptat ca ucenic pe linga un cabinet de avocatura. O lege recenta a permis, si citiva juristi intreprinzatori s-au grabit sa o si faca, infiintarea unei alte organizatii de tip barou, in care accesul celor ce doresc sa devina avocati este mult mai simplu, macar ca principala conditie este aceea a unui stagiu minim de citiva ani ca jurist. Este lesne de imaginat ce urmeaza sa se petreca, anume ca vor aparea, brusc, foarte multi avocati, proveniti din facultatile de drept care de cincisprezece ani sint fruntase pe tara in preferintele tinerilor ce doresc o diploma.

Consecintele imediate pentru membrii din Baroul traditional, avocatii vechi, sint scaderea numarului de clienti, in esenta a veniturilor. Consecintele pentru noi toti insa, sint, pe termen scurt, benefice. Fara indoiala ca vom asista la o ieftinire masiva a tarifelor percepute de avocati insa acest lucru nu trebuie sa bucure pe nimeni. La fel ca orice serviciu si la avocati calitatea se plateste. Avocatii buni, indiferent daca vor face parte din vechea garda sau din lupii tineri vor fi, cel mai probabil, chiar mai bine platiti. Marile nume ale baroului botosnean vor fi chiar mai vizibile in noianul de incepatori. Avocatii vor fi mult mai specializati, cum este si firesc, pentru ca, oricit ar fi de performant, un avocat nu poate fi la fel de priceput si in divorturi, mosteniri, litigii comerciale sau conflicte de munca. Vor trebui sa citeasca mereu, asemeni medicilor, pentru ca apar permanent legi si solutii noi. Prin admiterea masiva de noi avocati, nu inseamna altceva decit cresterea calitatii serviciilor de asistenta juridica.

De ce oare nu s-ar intimpla la fel si in cazul notarilor sau al farmacistilor care, mai ales in cazul acestora din urma, au ocupat piata, dupa principiul primului venit, lasindu-le generatiilor urmatoare numai sansa de a lucra pentru cei care au prins monopolul.

Nu la fel s-a petrecut cu comerciantii, producatorii sau de fapt in nici un alt domeniu de acticitate. Nu s-au impus restrictii sau, acolo unde au fost - telefonia fixa - s-au eliminat. Piata trebuie sa fie aceea care alege produsul sau serviciul si in nici un caz vreo regula impusa artificial, data pentru a multumi o minoritate in detrimentul tuturor.

Revenind, meseria de avocat este considerata una liberala. Liberalizind-o de fapt acum nu inseamna altceva decit ca vom avea de cistigat deopotriva, avocati sau clienti. Chiarsi asa, ramine perfect valabila dorinta populara ca la avocat, medic sau agentul de asigurari mai bine nu ajungem niciodata.