Pas-pas, ai nostri bravi parlamentari, intr-un exces de preocupare pentru protectia sociala a populatiei, s-au decis ca anumite venituri ale romanilor trebuie marite. Si cu care era mai bine sa inceapa, daca nu cu pensiile?

Numai ca orice initiativa de protectie sociala care se respecta are mai multe componente. Pe de-o parte (partea destinata "boborului") este vorba de cresterea pensiilor la toate categoriile sociale, prin majorarea punctului de pensie, si de acordarea unor sporuri cuvenite celor ale caror meserii fusesera incadrate in grupele I si II de munca. Pe de alta parte (partea aia, stiuta numai de ei), era vorba de acordarea catorva "mici" compensatii si sporuri pentru distinsa clica a parlamentarilor care, obositi de atata lucrat pentru propasirea natiei si a tarii (a se citi a afacerilor personale), vor iesi la o binemeritata pensie. Pensie de parlamentar, ca doar altii ca ei nu sunt.

Asadar, pe 24 septembrie, intr-o tacere demna de cauze mai bune, alesii nostri si-au votat o majorare "modica" a viitoarelor pensii, care le va permite sa incaseze in fiecare luna niste "bani de buzunar", asa, ca la vreo 7.000-8.000 de lei dintr-astia noi. In esenta, majorarea pe care si-au aplicat-o parlamentarii la viitoarele pensioare nu e super-batatoare la ochi (din punctul lor de vedere). Cea mai mare majorare nu atinge, in sine, decat 2.000 de lei. Insa - si aici apare clenciul - ea se cumuleaza cu celelalte sporuri si mariri pe care le primesc parlamentarii, mai ales cei care au si functii in cadrul camerelor Parlamentului. Asa se face ca presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, va avea o pensie de 7.644 de lei, iar "junele" Bogdan Olteanu, aflat abia la primul mandat, isi va calcula viitoarele venituri de pensionar pornind de la un minim de 4.856 lei.

Iar toate aceste calcule nu iau in considerare si celelalte ocupatii remunerate ale unui parlamentar. Pentru ca foarte multi dintre ei sunt profesori (chiar: oare de aia au fost politicienii de acord sa mareasca salariile dascalilor?), avocati sau ocupa functii caldute si bine platite in sectorul profesiilor liberale.

Si ne mai mira, atunci, ca ministrul Vosganian se lamenta ca marirea pensiilor si a salariilor profesorilor va arunca Romania in colaps? tehnic vorbind, are dreptate. Mai mult influenteaza PIB-ul o majorare de 300 lei la 3-4 milioane de persoane decat una de 3.000 de lei la 600 de insi. Moral vorbind, insa...