Reluarea (sau nu) a "razboiului rece" dintre Rusia si SUA a devenit subiect de dezbatere controversata, dar "razboaie reci" mai mici se perpetueaza intre "noul" Vest si "vechiul" Est. Un asemenea conflict, latent, dar cronic, se prelungeste pe Nistru de peste 14 ani intre Chisinau si echipa secesionista de la Tiraspol, sprijinita pe trupele rusesti (cu armamentul din dotare si din depozite) stationate in zona. Temporizata de Moscova si ignorata de Occident de un deceniu si jumatate, situatia tensionata de pe Nistru se sustrage tot mai greu unei abordari frontale. Regimul ilegal din Transnistria are mari dificultati dupa decizia Kievului de a securiza frontiera cu Republica Moldova, Chisinaul face pasi spre UE si se indeparteaza de Moscova, Georgia a perfectat retragerea trupelor ruse de pe teritoriul sau, si (mai ales) Statele Unite si Uniunea Europeana devin constiente ca trebuie sa se implice direct in eradicarea focarului transnistrean, chiar cu riscul de a deranja conducerea de la Kremlin.
Nivelul de angajare a puterilor si a institutiilor occidentale pe Nistru va fi supus in perioada imediat urmatoare catorva teste lamuritoare. In primul rand, este de vazut cat de decis vor actiona Statele Unite si UE - acum observatori la negocierile privind Transnistria - pentru a obtine refacerea integritatii statului de la Chisinau. In al doilea rand, daca statele occidentale, parti ale Tratatului cu privire la armele conventionale in Europa, vor conditiona, la apropiata conferinta de la Viena, ratificarea Tratatului de retragerea trupelor ruse din Republica Moldova. In al treilea rand, cat de hotarat se va adresa presedintele George W. Bush omologului sau rus pentru acelasi deziderat, cu prilejul reuniunii G-8 din iulie, de la Sankt Petersburg.
Sunt cel putin trei ocazii cat se poate de concrete pentru a se debloca impasul din Transnistria. Occidentul este creditat pe o pozitie mai solida ca in trecut pentru a contribui la eradicarea abcesului de aici. ßi Romania ar putea face mai mult decat pana acum: MAE de la Bucuresti vorbeste despre "trecerea la o viziune proactiva asupra viitorului comun al regiunii" (Marea Neagra, dar si Republica Moldova sunt incluse in bazinul ei extins). MAE pledeaza pentru trecerea centrului de greutate de pe "a anticipa" pe "a prefigura" si "a proiecta". Sa vedem.