In tarile, nu doar din Uniunea Europeana, chiar si in cele din jurul nostru, farmacistii nu mai dau aproape nici un fel de pilule fara reteta de la medic. O farmacista din Bulgaria spunea ca nu poate risca faptul ca un pacient ca aiba o reactie adversa la un antibiotic sau sa pateasca cine stie ce, de aceea trebuie neaparat reteta de la un medic. De la farmacii iti mai poti lua calmate si nici alea toate sau pastile naturiste si ceaiuri, fara o hirtie de la medic.
E normal sa fie asa, se incearca asta si in Romania, o multime de medici se pling ca le vin pacientii cu tratamente gresite de la farmacist si ca ei sint cei care decid ce si cum.
Pina aici e logic, farmacistul e farmacist, nu doctor si fiecare trebuie sa isi faca treaba lui. Dar intram in faimosul sistem sanitar romanesc si vedem ca nu se poate. Bolnavul se duce la medic, daca il gaseste, sta la coada, se enerveaza, mai vine poate a doua zi ca s-au terminat bonurile si tot asa. Atunci prefera sa mearga la farmacie si sa ceara iceva pentru stomac i, trecind peste chinul unei consultatii. Cei mai multi dintre noi facem asa, mergem direct la farmacie si rezolvam problema, bine sau rau nu stiu, dar cert e ca este mai simplu.
Sau era mai simplu pina sa apara cozile cu bodyguarzi si la farmacii, care e drept acum s-au mai micsorat, probabil la inceputul lunii viitoare va mai fi un val.
De aceea ce e logic e destul de greu sa fie aplicat si la noi, iar lucrurile merg ca si pina acum in virtutea inertiei, cumva. E o situatie din aia in care si unii si altii au dreptate, vinovat este sistemul, care sistem nu se va schimba prea repede, probabil.
Mai ramine, pina se va rezolva problema asta cu sanatatea, sa credem ca farmacistii stiu cit de cit ce vorbesc sau cit de folositoare sint anumite pastile.
Se poate fara discutie introduce fortat obligativitatea ca oamenii sa mearga la farmacie doar cu reteta de la medic, cum spuneam e normal sa fie asa. Insa daca se face asta si trebuie sa stau la coada si la doctor si la farmacie ca sa imi rezolv problemele, o sa se mute oamenii spre vrajitoare, pentru ca sint ocupati, timpul e pretios si atunci cind esti pacient sau mai ales atunci.