Speram ca 2008 ar putea da dreptate ministrului Nicolaescu, care se lauda cu al sau copil - Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate, - cum ca "micutul" ar fi chiar ce isi doresc oamenii avizi dupa consultatii si analize gratuite. Numai ca, in prima luna a anului, galatenii nu au spart nicidecum usile medicilor si laboratoarelor ca sa beneficieze de acel program de evaluare a starii de sanatate. De ce? Din neincredere fata de rezultatele testelor.

Amintim ca multi au trait luni de zile cu spaima in suflet fiind descoperiti suspecti de cine stie ce boala, de care, de fapt, nu sufereau. De ce? Pentru ca nu au timp de pierdut, la comanda, asteptand pe la cabinete si, iar, de ce? Pentru ca multi dintre ei stiu ca si inainte, odata pe an, de ziua lor de nastere, se puteau duce la medicul de familie care ii consulta tot gratuit si le prescria, tot gratuit daca era cazul, analize, tot gratuite. Numai ca atunci nu era vorba de Programul National de Evidenta a Starii de Sanatate, ci examenul cu pricina se numea simplu examen de bilant.

In plus, s-a spus ca, spre deosebire de examenul de bilant, de aceasta consultatie si investigatie gratuita vor beneficia si persoanele neasigurate, de la cel care nu a avut cu ce isi plati contributia la asigurarile de sanatate pana la ultimul boschetar. Numai ca n-am prea auzit de oameni ai strazii care sa fi beneficiat de acest program. Si mai exista o problema pe care cei implicati in derularea programului au demonstrat clar ca nu o pot gestiona corect. Este vorba de asigurarea faptului ca plicul, ce contine taloanele care permit accesul la derularea acestui program, nu ajunge in prea multe cazuri la destinatari. In plus, unele persoane pur si simplu nu au tiparite taloane pe numele lor. Asa ca, daca unii dintre noi chiar vor sa isi faca aceste analize si consultatia din cadrul programului, nu prea au cum deoarece nu pot intra deloc, sau doar cu mare greutate, in cel mai fericit caz, in posesia taloanelor cu pricina.

Si atunci cui foloseste acest program? Ce sens are cheltuirea atator bani fara rost? E o intrebare retorica, evident, beneficiarii principali ai acestui program nefiind in niciun caz cei din popor, iar principalele beneficii castigate sunt unele financiare, si nu starea de sanatate a populatiei.