Greu de imaginat cum ar fi aratat Romania daca acum mai bine de 16 ani domnul Ion Iliescu nu s-ar fi cocotat pe valul evenimentelor si nu ne-ar fi adus o pretinsa liniste sociala (teribil de violenta) in schimbul unui pretins "razboi civil". Foarte probabil ca lucrurile ar fi mers mult mai repede spre bine, daca acest personaj nu si-ar fi dat arama pe fata, incercand sa fie privit drept salvatorul tarii.
Astazi, cel alintat "bunicuta" continua sa le dea lectii de morala unor oameni care incearca sa patrunda tainicile adevaruri ale Revolutiei. Din pacate pentru dansul, usor-usor "funia se apropie de par", iar mijlocul lui iunie este o perioada in care tot mai multi romani isi amintesc de atrocitatile din Piata Universitatii. ßi nu numai ca se indoiesc de bunele sale intentii, dar considera ca locul sau ar fi intr-o celula, alaturi de Miron Cozma. Acolo unde ar avea linistea necesara pentru a scrie o carte despre adevarurile evenimentelor din decembrie 1989 si despre mineriadele care ne-au facut de rasul si de plansul intregii lumi.
De prea multe ori, istoria este nedreapta si, in timp ce "luceafarul huilei" se cazneste sa-si reduca pedeapsa macar cu un an, cel care a fost de fapt "creierul" mineriadelor din 1990 se erijeaza intr-un soi de Mesia al stangii romanesti. Fostul locatar de la Cotroceni pare sa uite ca, in cele din urma, se face vinovat de una dintre cele mai negre pagini din istoria recenta a tarii. Domnia Sa continua sa faca pe "niznaiul" pentru a evita pronuntarea catorva adevaruri din ce in ce mai evidente pentru toata lumea. Chiar si pentru cei care, intr-o prima faza, au fost cuceriti de zambetul sau peste masura de larg si au crezut in bunele sale intentii.
Faptul ca in sondajele privitoare la "cel mai mare roman" apare la categoria celor care au facut mult rau tarii ar trebui sa-i dea de gandit. Domnul Iliescu este convins ca in "polul" sau, pe care il va pastori alaturi de cel care a fost multa vreme preferatul muncitoarelor de la "Apaca", se vor inscrie milioane de romani.
O ipoteza fantezista, pornita din imaginatia cuiva care nu "mai tine contactul cu realitatile de zi cu zi". A unui om politic care si-a jucat foarte dur cartea pe care a avut-o in mana, dar care a uitat ca intre timp romanii s-au desteptat si nu mai accepta minciuni despre "binele general", pe care doar cei scoliti la Moscova il pot oferi.