Ca un leitmotiv, publicam relatari, intemeiate, despre crizele perpetue traversate de sistemul de sanatate botosanean: nu sint seringi in spitale, nu sint bandaje, nu sint medicamente, bolnavii stau cite trei intr-un pat. Toate acestea sint realitati, pot fi vazute de oricine are curiozitatea sau oricine este bolnav si merge la un spital pentru a fi tratat. Majoritatea crizelor afecteaza spitalul judetean, mai nou, de urgenta, dealtfel si cea mai mare unitate sanitara. Noul prefect, Cristi Roman, plecind de la un articol publicat in Monitorul, a ordonat, nu demult, un control la acest spital. Articolul relata cazurile bolnavilor trimisi la farmacia de peste drum pentru a-si cumpara seringi. Stupefiant, controlul Casei de Aigurari de Sanatate, a gasit un stoc in valoare de peste un miliard de lei de seringi. Iar daca tot a controlat, a gasit si un stoc de circa doua miliarde de lei constind in medicamente. Cu toate acestea, bolnavi in halate albastre fac si acum naveta pina la farmaciile invecinate pentru a-si cumpara atit seringi cit si medicamente. Ori in aceasta situatie este dificil de aflat vinovatul. Or fi asistentele in intelegere cu farmacistii, sa le faca vinzari? Or fi tot asistentele pur si simplu indolente si nu se mai deranjeaza sa ridice materiale din magaziile spitalului preferind sa-si puna pacientii sa isi cumpere singuri tratamentele? Sau chiar conducerea spitalului a poruncit discret sa se faca economii pe banii pacientilor? Oricum ar fi, de aceasta data subfinantarea iese din discutie.
O alta plingere a conducerii spitalului de urgenta este cea legata de pretul mic incasat pentru tratarea bolnavilor, chestiune care o stabileste propriul lor minister si care nu are legatura cu Casa de Asigurari. Pretul mic este dat insa de complexitatea redusa a operatiilor medicale facute pentru ca, fie din lipsa de aparatura fie din nepricepere, cazurile grave sint expediate la spitalele din Iasi, nemaifiind tratate local.
Tot un mister ramine si pastrarea sutelor de angajati care nu au nimic in comun cu actul medical: la ce foloseste o coloana auto proprie la un spital la care toti furnizorii livreaza medicamentele la poarta? Sau nenumarati portari, femei de serviciu, instalatori, bucatari, cind demult aceste servicii ar fi trebuit externalizate? Sau lipsa de interes a medicilor in privatizarea policlinicii, fapt petrecut in multe locuri din tara, cu consecinta cresterii calitatii actului medical dar si al triplarii salariilor doctorilor.
In nici un caz pentru perpetua criza vinovatii nu se afla doar la spitalul de urgenta. Saloanele ajung sa fie supraglomerate din cauza ca bolile marunte nu sint tratate la medicii de familie, poate din nepasarea pacientilor, poate din lipsa de interes a cadrelor medicale, in special la tara. Medicamentele compensate din farmacii se epuizeaza mereu, cu toate ca, in primele doua luni ale acestui an fondurile alocate au fost de aproape patru ori mai mari decit anul trecut. Nu sint suficiente, populatia este imbatrinita, trebuiesc mai multi bani, insa aici este deja politica si guvernul decide daca bolnavii pot fi lasati sa traiasca.
Pina insa a striga in gura mare ca e o perpetua criza in sistemul sanitar, trebuie sa cautam in ograda proprie pentru a descoperi cine o provoaca si mai ales cit se poate face pe plan local. Abia dupa aia putem merge cu totii, medici, asistenti, pacienti si viitori pacienti, sa tipam in fata guvernului.