Printre cei care pleaca la munca prin Europa isi fac loc, din pacate si tot soiul de dezaxati sau inconstienti. Sunt convins ca gestul romanului care si-a dat foc in fata sediului Guvernului regional din Castellon i-a lasat cu gura cascata pe martorii oculari. Poate ca unii or fi privit cu compatimire pe barbatul care ardea, dar sunt convins ca foarte multi au simtit mai mult repulsie si ingrijorare pentru siguranta lor. Ca sa nu mai spunem ca inca odata imaginea Romaniei a avut de suferit din pricina unui inconstient care a dorit sa santajeze autoritatile locale sa "i se dea" un loc de munca.
Din cate stiu, gasirea unui loc de munca nu este cea mai mare problema in Spania. Important este sa vrei cu adevarat sa pui osul la treaba si sa accepti conditiile care ti se ofera, uneori destul de dificile. Sute de mii de romani merg la munca acolo, strang din dinti si aduna bani frumosi, pe care aici nu i-ar obtine intr-o viata de om. Omul nostru si-o fi imaginat ca pe meleaguri straine umbla cainii cu covrigii in coada si ca autoritatile sunt obligate sa-ti asigure traiul, asa cum se intampla la noi inainte de 1989. S-a inselat, pentru ca in orice societate normala autoritatile iti pot oferi posibilitati de a-ti castiga existenta, dar nu sunt obligate de nicio lege sa asigure locuri de munca pentru toata lumea. Oricum, gestul cetateanului respectiv, oricat de disperat o fi fost, nu are nicio scuza, decat poate o labilitate psihica periculoasa.
Tot la categoria exportului de "sa ni se dea" se inscrie si jalba cu care s-au adresat rromii de origine romana din Strasbourg, care au cerut, nici mai mult, nici mai putin, ca statul francez sa le construiasca locuinte, neuitand sa declare ca nu se intorc in Romania din pricina discriminarii la care sunt supusi, vesnica minciuna cu care ies "la inaintare". Si tot "la inaintare" ies cu puzderia de copii prost intretinuti, pe care ii toarna intr-o veselie din inconstienta sau, mai grav, din interese ticaloase, cum ar fi folosirea acestora la cersit, stiut fiind ca prezenta unei fiinte nevinovate atrage mila. Asa ca sansele sa "li se dea" cresc simtitor.