Declaratiile de avere ale politicienilor romani ofera in ultimele zile foarte multe prilejuri de nedumeriri, daca nu chiar de revolta in randul electoratului. S-a scris mult, in functie de optiunile politice, fie despre nenumaratele matusi putred de bogate ale presedintelui Camerei Deputatilor, fie despre cele "chivernisite" ale unor ministri, care s-au gandit ca ar fi timpul ca ruda "saraca" sa primeasca o atentie tocmai cand, probabil, nu au nevoie neaparat de inca o masina.
Foarte multe dintre respectivele declaratii par a fi si croite prost si cusute cu ata alba. Culoarea care iese cel mai tare in evidenta atunci cand ai de ascuns ceva. Sumele vehiculate sunt de-a dreptul socante pentru muritorii de rand, cei care, dintr-un motiv sau altul, sunt simpli privitori ai unui spectacol grotesc.
Campionul absolut al "ciudateniilor" ramane Adrian Nastase. Ultimele sale declaratii privitoare la matusile nonagenare, care s-au trezit brusc specialiste in afaceri imobiliare, nu au convins pe nimeni. Sunt greu de inteles motivele pentru care demnitarul respectiv nu a gasit o modalitate mai putin socanta pentru a-si pune la adapost imensa sa avere de ochii si urechile electoratului PSD, compus in majoritate din cetateni pentru care "ziua de maine" reprezinta efectiv o problema si carora sumele cu foarte multe cifre le provoaca grave dureri de cap.
Ramane de vazut cum vor explica si alti demnitari ai fostului sau ai actualului regim sumele, deloc de neglijat, care le-au intrat in conturi in anul care a trecut. Probabil, vom asista, din nou, la multe povesti cusute cu ata alba. Povesti interesante, multe dintre ele tinand de domeniul SF. Multe dintre ele bune de citit "la gura sobei", acolo unde orice vis poate deveni realitate.
Mai greu este de gasit personajul sau institutia care sa aiba "vlaga" de a face lumina in mult prea desele afaceri controversate din ultimii ani. Lumina necrutatoare, de care avem neaparata nevoie pentru a vedea care sunt oamenii pe care ne-am putea baza in anii care vin, ani plini de pericole, dar si de sperante, pentru care stocul excesiv de "ata alba" reprezinta un teribil handicap.