O intimplare banala, care s-a petrecut marti seara, mi-a adus aminte de evenimente urite, degradante chiar, ai caror protagonisti muncesc in Italia. Intr-un autobuz doi copii se jucau cu o bricheta, lucru care a stirnit, pe buna dreptate, reactia soferului. Desi era indreptatit sa sara din locul lui si sa-i apostrofeze pe cei doi, sirgul cu care si-a dus la indeplinire "menirea" mi-a lasat un gust amar. Dupa ce le-a tras o injuratura pe cinste i-a luat de guler si efectiv i-a imbrincit pe scara autobuzului, dupa care a aplicat si lovitura finala: "Tiganii naibii vreti sa dati foc la masina?". Din punctul lui de vedere nu a fost de ajuns faptul ca i-a dat jos din masina in suturi, trebuia, pentru ca toata lumea sa inteleaga odata pentru totdeauna, sa trinteasca si o catalogare celor doi copii. Atit a stiut bietul sofer, atit a facut! Eu nu-mi permit sa judec pe nimeni, dar le aduc aminte celor care uita foarte repede ca in Europa romanii nu au un bun renume. Am fost catalogati drept "tiganii Europei", sintem considerati cea mai ieftina mina de lucru, oamenii ne urasc pentru ca existam.

Nu mai departe decit acum citeva saptamini am fost cu totii martorii acestei uri. O mina de italieni i-a atacat pe romanii care munceau in orasul lor. Oamenii au fost batuti si umiliti si nu au gasit nici o explicatie pentru gestul semenilor lor. Imaginile socante se ingemanau cu informatiile pe care le aveam de la niste prieteni care lucreaza in Italia si care mi se plingeau ca seara, dupa o anumita ora, nu pot iesi din casa pentru ca sint urmariti de italieni care pur si simplu ii vineaza. Toate aceste gesturi sint cu siguranta generate de anumite temeri si sentimente ale anumitor oameni. Ceva in fiinta lor este complet debusolat, ceva nu merge asa cum ar fi normal. Nu poti sa te razbuni pe cineva doar pentru ca striga neputinta in tine. Problema este ca se ajunge la o situatie jenanta doar pentru ca anumiti indivizi exagereaza. Exagereaza pentru ca este mai usor sa improsti cu noroi, este mai usor sa tipi, sa arati cu degetul, sa acuzi pe altii, decit sa recunosti ca nu poti munci la fel de mult si la fel de bine ca alte persoane. Sa recunosti ca nu ai aceleasi capacitati intelectuale ca alti indivizi. Sa accepti ca altii sint mai buni decit tine. Cu siguranta se poate merge si in celalalt sens. Sa pricepi si sa accepti ca unele persoane sint sarace cu duhul si au nevoie de sprijinul tau, ca trebuie sa le ajuti atit cit poti ca sa inteleaga cum merg treburile in aceasta lume.

Daca nu exista acceptare si toleranta o sa ajungem sa ne exterminam unii pe altii, asa cum de altfel istoria ne-a aratat ca se poate. Trebuie sa fim atenti la evenimentele care se intimpla in jurul nostru tocmai pentru a preintimpina propagarea Raului.